Orgasme zonder seks

In maart 2012 werd een Frans onderzoek gepubliceerd. Onderzoekers van de universiteit van Indiana ondervroegen 370 vrouwen naar hun beleving van seksueel genot tijdens het sporten. De resultaten waren opvallend. Ruim 246 vrouwen gaven aan tijdens het sporten een gevoel van seksuele opwinding en genot te ervaren. Ook gaf bijna een derde van de vrouwen aan weleens een orgasme gehad te hebben tijdens het sporten.

Buikspieroefeningen leiden het vaakst tot een orgasme

Toch gaf het onderzoek aan dat ook andere sporten seksueel genot kunnen geven; fitness (26,5%), yoga (20%), fietsen (15,8%), joggen (13,2%) en wandelen of wandelen (9,6%). Seksuele fantasieën lijken geen echt rol te spelen tijdens deze seksuele sensaties. Slechts 20% van de vrouwen met deze ervaring gaf aan hierbij ook aan seks (met de vaste partner) te denken. Vrouwen die eenmaal een dergelijk ervaring hebben gehad, lukt het ook om dit te herhalen. Slechts 20% van de vrouwen gaf aan dat het genot of orgasme onverwachts kwam. Vrouwen kunnen dus bewust seksueel genieten tijdens het sporten.

De onderzoekers weten niet hoe het orgasme of het seksuele genot tijdens het sporten precies tot stand komt. Mogelijk spelen de bekkenbodemspieren die tijdens het sporten ook belast worden een rol. Ook hebben zij niet gekeken naar kwaliteit van het seksleven van deze vrouwen.

Fietsen en spinning maakt de schaamstreek gevoelloos

Vrouwen die aan wielrennen of spinning doen, blijken vaak de tegenovergestelde ervaring te hebben. Veel van deze vrouwen klagen over een gevoelloze, of ‘onprettig’ tintelende schaamstreek. Ook dit is onderzocht. Een onderzoeksteam van het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health bestudeerde 41 vrouwen die minstens 65 kilometer per week fietsten.

Onderzocht werd hoe clitoris, perineum, vagina, schaamlippen en plasbuis het lichaamsgewicht tijdens het fietsen opvingen. Of beter gezegd hoe worden de geslachtsdelen precies tegen het zadel gedrukt? De onderzoekers concludeerden uiteindelijk dat tijdens het fietsen te veel gewicht steunde op het perineum.

Een hoger stuur tijdens het fietsen ontlast de schaamstreek

Het perineum, ook wel bilnaad ( niet te verwarren met bilspleet is bij vrouwen het gebied tussen de vulva en de anus. Door het stuur van de fiets hoger te plaatsen verplaatst de druk zich van het perineum naar de billen. Een hoger stuur voorkomt dus de problemen van een gevoelloze schaamstreek na het fietsen. Nadeel is dat zo’n hoog stuur er natuurlijk niet zo sportief uitziet.

Uitstekende binnenste schaamlippen

Soms steken de binnenste schaamlippen zover uit dat je er last van hebt. Te denken valt aan pijn bij het fietsen of bij het dragen van strakke kleding. De binnenste schaamlippen kunnen ook storend zijn tijdens het vrijen. Bij een cosmetisch chirurg kun je bij blijvende klachten de binnenste schaamlippen laten verkleinen of zelfs helemaal laten verwijderen.