Adenomyose

Adenomyose is een vorm van endometriose die ook wel endometriosis interna wordt genoemd. Bij adenomyose bevinden zich eilandjes van endometrium in het myometrium. Deze diagnose wordt vaker dan vroeger gesteld, omdat gynaecologen tegenwoordig frequenter gebruik maken van beeldvormende diagnostiek (zoals transvaginale echoscopie) waarmee adenomyose te zien is

Endometriose in de wand van de baarmoeder

Deze vorm van endometriose bevindt zich in de wand van de baarmoeder, tussen het spierweefsel. Deze aandoening ontstaat doordat de binnenbekleding van de baarmoeder (het endometrium) de onderliggende spierlaag ingroeit. Net als bij endometriosis externa (de endometriose in de buikholte) bloeden deze plekjes mee tijdens de menstruatie.

De baarmoeder vergroot door zwellingen

Dor de bloedingen van de endometriose-haarden ontstaan er holtes in de spierlaag van de baarmoeder gevuld met oud bloed. De baarmoeder neemt hierdoor toe in grootte. Soms ontstaat er een grotere zwelling in de wand van de baarmoeder die een beetje lijkt op een vleesboom (myoom). Zo’n zwelling wordt een adenomyoom genoemd.

Gevolgen van Adenomyose

Adenomyose veroorzaakt bloedingsproblemen zoals heviger menstruaties, pijn bij de menstruatie en uiteindelijk chronische buikpijn en mogelijk ook vruchtbaarheidsproblemen.