Adenomyose

Adenomyose is een vorm van endometriose die ook wel endometriosis interna wordt genoemd. Bij adenomyose bevinden zich eilandjes van endometrium in het myometrium. Deze diagnose wordt vaker dan vroeger gesteld, omdat gynaecologen tegenwoordig frequenter gebruik maken van beeldvormende diagnostiek (zoals transvaginale echoscopie) waarmee adenomyose te zien is

Endometriose in de wand van de baarmoeder

Deze vorm van endometriose bevindt zich in de wand van de baarmoeder, tussen het spierweefsel. Deze aandoening ontstaat doordat de binnenbekleding van de baarmoeder (het endometrium) de onderliggende spierlaag ingroeit. Net als bij endometriosis externa (de endometriose in de buikholte) bloeden deze plekjes mee tijdens de menstruatie.

De baarmoeder vergroot door zwellingen

Dor de bloedingen van de endometriose-haarden ontstaan er holtes in de spierlaag van de baarmoeder gevuld met oud bloed. De baarmoeder neemt hierdoor toe in grootte. Soms ontstaat er een grotere zwelling in de wand van de baarmoeder die een beetje lijkt op een vleesboom (myoom). Zo’n zwelling wordt een adenomyoom genoemd.

Gevolgen van Adenomyose

Adenomyose veroorzaakt bloedingsproblemen zoals heviger menstruaties, pijn bij de menstruatie en uiteindelijk chronische buikpijn en mogelijk ook vruchtbaarheidsproblemen.

Menstruatiepijn door adenomyose

Vrouwen met adenomyose ervaren vaak ernstige menstruatiepijn, bekend als dysmenorroe. Deze pijn kan intenser zijn dan normale menstruatiekrampen en kan langer duren.

Hevigere menstruaties bij adenomyose

Adenomyose kan leiden tot abnormaal zware menstruatiebloedingen, bekend als menorragie. Dit kan resulteren in het verlies van grote hoeveelheden bloed tijdens de menstruatie, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Chronische bekkenpijn

Vrouwen met adenomyose kunnen chronische pijn in het bekkengebied ervaren, die niet beperkt is tot de menstruatieperiode. Deze pijn kan zich uitbreiden naar de onderrug en de dijen.

Pijn tijdens seksuele gemeenschap

Adenomyose kan ook pijn veroorzaken tijdens seksuele activiteit, bekend als dyspareunie. Dit kan het gevolg zijn van de druk op de baarmoeder door het vergrote endometriumweefsel.

Opgeblazen gevoel en buikkrampen

Sommige vrouwen met adenomyose ervaren een opgeblazen gevoel en buikkrampen, vooral tijdens de menstruatieperiode. Dit kan gepaard gaan met spijsverteringsproblemen zoals constipatie of diarree.

Diagnose van adenomyose

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van adenomyose variëren van persoon tot persoon en dat niet alle vrouwen alle symptomen zullen ervaren. Bovendien kunnen de symptomen van adenomyose ook lijken op die van andere gynaecologische aandoeningen, waardoor een nauwkeurige diagnose belangrijk is. Vrouwen die symptomen ervaren die wijzen op adenomyose, zoals ernstige menstruatiepijn of abnormaal zware menstruaties, moeten medische hulp zoeken voor verder onderzoek en behandeling.