Hormonale anticonceptie

In Nederland en België gebruikt meer dan 40% van de meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd een vorm van hormonale anticonceptie. De anticonceptiepil heeft veel betekend voor de babyboomgeneratie en de emancipatie van de vrouw.

We kennen hormonale anticonceptie in de vorm van de pil, spiraaltje, ring en staafje. De anticonceptie-pil is daarvan het vaakst gebruik. Hormonale anticonceptie is alleen verkrijgbaar op recept en wordt voorgeschreven door de huisarts.

Goed verkrijgbaar en makkelijk in gebruik

Veel meiden en vrouwen kiezen dus voor hormonale anticonceptie. Dat is niet zo raar. Bij goed gebruik is de kans op zwangerschap klein. Elke methode heeft voor- en nadelen, maar zijn verder gemakkelijk toe te passen.

Voor een huisarts is het voorschrijven dagelijkse kost. En verder zijn er ook weinig restricties. Desondanks heeft hormonale anticonceptie misschien toch meer (negatieve) invloed op je leven dan je denkt.

Zin in seks

Bij vrouwen staan zowel het libido, als de mate en snelheid waarmee seksuele opwinding ontstaat, onder invloed van de menstruatiecyclus. Dit hangt natuurlijk samen met de hormonen, die tijdens de menstruele cyclus steeds veranderen.

Libido-verlies en andere bijwerkingen

Bij vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken verdwijnen deze veranderingen. Dit geldt niet alleen voor methoden met veel hormonen, ook methoden met minder hormonen hebben verschillende bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn depressieve gevoelens, pijnlijke borsten en dus een verminderd libido.

Ups en Downs

Een normale menstruatiecyclus gaat dus gepaard met “ups” en “downs”. Dat betekent bijvoorbeeld een periode met “milde” klachten rondom de menstruatie en een periode met een verhoogd libido voor en tijdens de ovulatie.

Ondanks dat het gaat over “ups” en “downs” ervaren vrouwen dit als een gemis na het starten met hormonale anticonceptie. Voor veel vrouwen is dit ook een belangrijke reden op te stoppen.

Natuurlijk anticonceptie

Natuurlijk anticonceptie is een alternatief voor hormonale anticonceptie. Ongeveer 8% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt natuurlijk anticonceptie. Ook een koper-spiraal zorgt dat de menstruatiecyclus in stand gehouden wordt.