Emancipatie

Emancipatie (van het Latijnse emancipatio) is het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Dit kan via gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid of de formele toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet.

Vrouwenemancipatie

Vrouwenemancipatie is een wereldwijde beweging voor de gelijkberechtiging van vrouwen op juridisch, politiek, economisch, financieel, sociaal en cultureel vlak. Ook de overheid wil gelijke rechten, kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden voor vrouwen en mannen.

De anticonceptiepil

De anticonceptiepil heeft vrouwenlevens radicaal veranderd. Vrouwen kregen controle over hun vruchtbaarheid en konden mede daardoor in groten getale studeren en de arbeidsmarkt betreden. De anticonceptiepil heeft veel betekend voor de babyboomgeneratie en de emancipatie van de vrouw. De pil bevrijdde de vrouw, maar vrouwen van nu willen zich juist bevrijden van de pil. De laatste tijd wordt steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen van hormonale anticonceptie. Zo beïnvloedt het onder meer je eetpatroon, stressniveau, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs je partnerkeuze.