Nuvaring

NuvaRing: een maandelijkse anticonceptiemethode?

NuvaRing is een flexibele anticonceptiering die je in jouw vagina draagt. Hij is gemakkelijk in te brengen en te verwijderen. De werking van de Nuvaring te vergelijken anticonceptiepillen. De Nuvaring bevat dus hormonen die een zwangerschap voorkomen. Ook de betrouwbaarheid is vergelijkbaar met de anticonceptiepil.

Hoe gebruik je NuvaRing?

Je draagt NuvaRing in je vagina, net zoals een tampon. Eén NuvaRing beschermt je een maand lang tegen zwangerschap. Het inbrengen en verwijderen gaat eenvoudig en je kunt het zelf doen.

Eén NuvaRing beschermt je een maand lang tegen zwangerschap

Je draagt de anticonceptiering 3 weken onafgebroken. In deze tijd geeft NuvaRing via je vagina elke dag constant een klein beetje hormonen aan je lichaam af om een zwangerschap te voorkomen. Na deze 3 weken gooi je de anticonceptiering weg en heb je, net als bij de pil, een stopweek waarin je menstrueert. In deze stopweek ben je wel gewoon beschermd tegen zwangerschap.

Na de stopweek breng je weer een nieuwe ring in

Na deze stopweek doe je weer een nieuwe NuvaRing in en begint de cyclus van voren af aan. Een kenmerk van deze manier van toediening is dat de hoeveelheid hormonen die de anticonceptiering aan je lichaam afgeeft bijzonder laag is.

Wees consequent tijdens gebruik van de Nuvaring

Bij het inbrengen en verwijderen van NuvaRing is het belangrijk dat je consequent bent. Als je de anticonceptiering bijvoorbeeld op woensdag om 10 uur ‘s avonds inbrengt, dan verwijder je deze 3 weken later op woensdag op ongeveer dezelfde tijd. Vervolgens breng je na de stopweek een nieuwe NuvaRing in op woensdag, op ongeveer dezelfde tijd.

Vrijen met de Nuvaring

Als je met iemand neukt kun je de nuvaring gewoon inhouden. Wanneer de nuvaring goed is ingebracht voel je deze normaal gesproken niet zitten. Ook merken de meeste vrouwen helemaal niets van de nuvaring tijdens het vrijen (neuken).

Sommige mannen kunnen de Nuvaring voelen bij penetratie

Een enkele man zegt de Nuvaring wel te voelen als hij met zijn penis de vagina penetreert tijdens het vrijen. Echter ervaren de meesten daarvan dit niet als hinderlijk.

Uiteraard zijn we natuurlijk ook benieuwd wat jouw ervaringen zijn.

Nuvaring en borstvoeding

De hormonen uit de Nuvaring kunnen de hoeveelheid moedermelk en de samenstelling daarvan beïnvloeden. Daarom wordt aangeraden de Nuvaring pas weer te gebruiken als u helemaal gestopt bent met het geven van borstvoeding.

Meer informatie over Nuvaring

Nuvaring heeft een eigen website Nuvaring.nl. Dit is een duidelijk website met veel informatie. Verder kun je op de website nog een hoop extra inforamtie vinden door in te loggen met de streepjescode van jouw Nuvaring verpakking.

Voor meer informatie kun je ook de onderstaande Patiëntenbijsluiter downloaden. Meisjes jonger dan 18 jaar mogen de Nuvaring alleen op advies van een arts gebruiken.

Bijwerkingen

Bij het gebruik van de Nuvaring kunt u bijwerkingen ervaren, hoewel niet iedereen hier last van krijgt. Mogelijke bijwerkingen van Nuvaring zijn onder andere:

  • Tussentijdse doorbraakbloedingen;
  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree;
  • Pijnlijke of gespannen borsten;
  • Hoofdpijn/migraine.

De meeste bijwerkingen verdwijnen na verloop van tijd. Heb je veel last van de klachten of blijven ze lang aanhouden, neem dan contact op met een arts. Lees voor gebruik de bijsluiter. Hierin staat ook uitgebreide informatie over zeldzame maar ernstige bijwerkingen zoals trombose.

Nuvaring bestellen

Als jij ook met NuvaRing wilt beginnen, kan je huisarts je verder helpen. Bij dokteronline.com kunt je de NuvaRing ook zonder eerder recept, direct online bestellen.

bestellen

pdf downloadnuvaring_patientenbijsluiter.pdf

Links