Endometritis

Endometritis is een infectie van het endometrium. Het endometrium is de binnenwand van de baarmoeder, meestal noemen we dit het baarmoederslijmvlies. Symptomen van endometritis zijn onder andere pijn in de onderbuik, koorts en abnormale vaginale bloedingen of afscheiding. Behandeling door de huisarts is nodig.

Zorg voor een goede behandeling

Endometritis is goed te behandelen met breed-spectrum antibiotica. Wees er snel bij om complicaties te voorkomen. Mogelijke complicaties van een baarmoederontsteking zijn onvruchtbaarheid en terugkeer of verspreiding van de ontsteking.

Baarmoederontsteking

Meestal wordt met een baarmoederontsteking hetzelfde bedoeld als met endometritis. Bij endometritis betreft het een ontsteking van het baarmoederslijmvlies, terwijl er bij cervicitis sprake is van een ontsteking van de baarmoederhals.

Veilig vrijen

Een endometritis infectie kan ook via geslachtsgemeenschap worden overgedragen. Het kan daarom gezien worden als een seksueel overdraagbare infectie (SOA).

Oorzaken van Endometritis

Ontstekingen van de baarmoeder veroorzaken endometritis. Meestal is er een achterliggende oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld een chlamydia of gonorroe infectie zijn. Onbehandelde vaginale infecties en tuberculose kunnen ook leiden tot endometritis. Verder komt het soms voor na het plaatsen van een spiraaltje.

Daarnaast komt endometritis vaker voor na een miskraam, moeilijke bevallingen of een keizersnede.

Ten slotte wordt endometritis vaak voorafgegaan door pelvic inflammatory disease (PID) of cervicitis. PID is een ontsteking is een ontsteking in het kleine bekken.

Metritis

Bij Metritis raken (ook) de spierlagen rondom de baarmoeder ontstoken. Meestal bedoelt men met endometritis en metritis dezelfde aandoening.

Endometritis is geen endometriose

Endometritis moeten je niet verwarren met endometriose. Bij endometriose groeit het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder waar het o.a. leidt tot pijnlijke menstruaties en verminderde vruchtbaarheid.