Keizersnede

De Keizersnede

De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand uit de baarmoeder gehaald wordt.

In Nederland en België wordt een keizersnede alleen uitgevoerd als daar (medisch) een goede reden voor is. Ook een keizersnede is niet zonder risico’s voor moeder en kind.

De operaties duurt gemiddeld een half uur tot een uur. De moeder krijgt een ruggenprik of narcose. De baby wordt meestal al na een kwartier geboren.

Keizersnede en borstvoeding

Na een keizersnede, al dan niet gepland, kun je over het algemeen gewoon borstvoeding geven. Indien je een ruggenprik kreeg, kun je zelf al direct na de geboorte beginnen. In het geval van een narcose kun je starten als je weer bent bijgekomen.

Hoe eerder u begint, hoe beter de melkproductie op gang zal komen. Jouw kindje kan dan ook nog profiteren van van de eerste voeding, het colostrum.

Als jouw kindje eerst nog in de couveuse moet, kun je de melk afkloven. De melk wordt dan met een flesje aan jouw kind gegeven of in het uiterste geval zelfs via een sonde.

Emotionele problemen na een keizersnede

Sommige vrouwen krijgen na de keizersnede emotionele problemen. Ze hebben dan het gevoel dat ze gefaald hebben of dat de geboorte hun is afgepakt. Zo vreemd is dat niet, de geboorte is iets waar je al lang naar toe leeft. Soms komt het besluit van een keizersnede pas op het moment dat de normale geboorte al begonnen is.
Als je onder narcose werd gebracht, mis je zelfs alles.

Soms kan het helpen het er met iemand over te hebben. Iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. In dat geval kunnen contact opnemen met de onderstaande Vereniging

Vereniging Keizersnede Ouders
Postbus 233
2170 AE Sassenheim
Tel.: 0252 – 23 07 72