Poepweetjes

Wat een normale stoelgang is, is voor iedereen anders. Terwijl de ene vrouw elke dag één of meerdere keren poept, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand.

10 tot 15 windjes per dag

We poepen niet alleen, we laten ook allemaal weleens een wind(je). Gemiddeld laten we 10 tot 15 windjes per dag, hoe gezonder we eten hoe minder dat wordt.

Dunne ontlasting

Krampen of een dunne poep kunnen het gevolg zijn van eet- of leefgewoontes, medicijnen, alcohol maar ook een gevolg zijn een ziekte. Indien deze problemen langdurig aanhouden is het raadzaam om hiervoor een arts te raadplegen.

Wat is een goede soepele drol?

Hierop wordt antwoord gegeven door Dr Heaton. Heaton is een onderzoeker aan de universiteit van Bristol en ontwikkelde de Bristol-stoelgangschaal.

De Bristol Stoelgangschaal of Bristol Stoelgangkaart (Bristol Stool Chart) is een medisch hulpmiddel ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting te categoriseren in zeven categorieën. Kortom een handig overzicht om in één klap te zien of je spijsvertering gezond functioneert.

Onze ontlasting bestaat voor 75% uit water. De rest bestaat uit vezels en lichaamscellen. De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat die in de darmen is geweest.

Bristol Stool Chart

De zeven types van ontlasting zijn dus:

  • Type 1: Losse harde keutels, zoals noten (moeilijk uit te scheiden)
  • Type 2: Als een worst, maar klonterig
  • Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant
  • Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht
  • Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)
  • Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding
  • Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Types 1 en 2 wijzen op constipatie, 3 en 4 zijn de “ideale uitscheidingtypes” vooral de laatste, omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn, en 5–7 neigen naar diarree. Maar met type 5 kun je ook nog wel tevreden zijn.

Voor meer vragen over je poep en wat dat zegt over je gezondheid kun je ook terecht bij de poepdokter.

Veeg je billen op de juiste manier af!

Vrouwen vegen hun billen van voren naar achter schoon na het poepen, dus van de vagina naar de aars. Dit om te voorkomen dat de poepbacteriën in je urine-buis terecht komen en daar een ontsteking kunnen veroorzaken.

Overigens veeg je ook na het plassen het beste van voor naar achteren. Deppen kan ook.

Zouden we eigenlijk wc-papier moet gebruiken?

Als we het dan toch over afvegen hebben, kun je je ook afvragen of het afvegen met enkel papier eigenlijk wel zo hygiënisch en gezond is. Sommige zien billendoekjes en vochtig toiletpapier als een alternatief, zo’n oplossing is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk.

Vochtig toiletpapier wordt niet goed afgebroken in het riool en zijn vaak een bron van verstoppingen. Daarnaast bevatten vochtige doekjes parfum, wat irritatie rond de billen en vulva kan veroorzaken.

Handenvrije reiniging

Bij gebruik van vochtige natte doekjes is nog steeds de onhygiënische veegbeweging met de handen noodzakelijk, terwijl het bidet toilet zorgt voor een handenvrije reiniging. Een bidet is een laag geïnstalleerd onderdeel van het sanitair of een type wasbak voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of de anus.