Poepweetjes

Wat een normale stoelgang is, is voor iedereen anders. Terwijl de ene vrouw elke dag één of meerdere keren poept, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand. We poepen niet alleen, we laten ook allemaal weleens een wind(je). Gemiddeld laten we 10 tot 15 windjes per dag, hoe gezonder we eten hoe minder dat wordt.

Krampen of een dunne poep kunnen het gevolg zijn van eet- of leefgewoontes, medicijnen, alcohol maar ook een gevolg zijn een ziekte. Indien deze problemen langdurig aanhouden is het raadzaam om hiervoor een arts te raadplegen.

Wat is een goede soepele drol?

Hierop wordt antwoord gegeven door Heaton. Heaton is een onderzoeker aan de universiteit van Bristol en ontwikkelde de Bristol-stoelgangschaal. De Bristol Stoelgangschaal of Bristol Stoelgangkaart (Bristol Stool Chart) is een medisch hulpmiddel ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting te categoriseren in zeven categorieën. Met dit handig overzicht om in één klap te zien of je spijsvertering gezond functioneert. Onze ontlasting bestaat voor 75% uit water. De rest bestaat uit vezels en lichaamscellen. De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat die in de darmen is geweest.

Bristol Stool Chart

De zeven types van ontlasting zijn dus:

  • Type 1: Losse harde keutels, zoals noten (moeilijk uit te scheiden)
  • Type 2: Als een worst, maar klonterig
  • Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant
  • Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht
  • Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)
  • Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding
  • Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Types 1 en 2 wijzen op constipatie, 3 en 4 zijn de “ideale uitscheidingtypes” vooral de laatste, omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn, en 5–7 neigen naar diarree. Maar met type 5 kun je ook nog wel tevreden zijn.

Voor meer vragen over je poep en wat dat zegt over je gezondheid kun je ook terecht bij de poepdokter.

Veeg je billen op de juiste manier af!

Vrouwen vegen hun billen van voren naar achter schoon na het poepen, dus van de vagina naar de aars. Dit om te voorkomen dat de poepbacteriën in je urine-buis terecht komen en daar een ontsteking kunnen veroorzaken. Over veeg je ook na het plassen het beste van voor naar achteren.

Zouden we eigenlijk wc-papier moet gebruiken?

Als we het dan toch over afvegen hebben, kun je je ook afvragen of het afvegen met enkel papier eigenlijk wel zo hygiënisch en gezond is. Sommige zien billendoekjes en vochtig toiletpapier als een alternatief, zo’n oplossing is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk; Deze worden niet afgebroken in het riool en zijn vaak een bron van verstoppingen. Daarnaast bevatten vochtige doekjes parfum, wat irritatie rond de billen kan veroorzaken. Bij gebruik van vochtige natte doekjes is nog steeds de onhygiënische veegbeweging met de handen noodzakelijk, terwijl het bidet toilet zorgt voor een handenvrije reiniging. Een bidet is een laag geïnstalleerd onderdeel van het sanitair of een type wasbak voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of de anus.

Bidet toiletten

Een bidet toilet dus, dan denken we al snel aan de oude porseleinen bidets die men soms nog aantreft in Europese landen zoals Italië en Spanje. Er zijn echter ook moderne douchewc’s voorzien van uiteenlopende wellnessfuncties zoals een verwarmde toiletbril, een soft close bril mechanisme, een reinigende sproeifunctie met diverse massagestanden en uiteraard een comfortabele hygiënische reiniging met water. Lees daarom ook eens De 6 meest gehoorde misvattingen over een bidet toilet.

Bidets bestaan in verschillende vormgevingen. Veel bidets hebben één kraan die (meestal warm) water met druk doet stromen in een bassin. Het bassin kan met een stop afgesloten worden zodat het kan vollopen, of men kan het water laten wegvloeien. Andere bidets hebben een straalbuis die een boog water in de lucht spuit. Deze waterstraal moet dan op de schaamstreek terechtkomen. Hoewel het gebruik van het bidet veronderstelt dat men de geslachtsorganen en anus aanraakt met de hand na toiletgebruik, kan dit hygiënischer zijn dan het gebruik van toiletpapier. De meeste mensen die het bidet gebruiken, maken overigens van beide methoden gebruik en vegen eerst met toiletpapier vooraleer men zich wast aan het bidet. De moderne versie is een bidet toilet of douchewc, hierbij wordt je onderlichaam gereinigd zonder je handen te hoeven gebruiken. Na het gebruik van de douchewc is je onderlichaam ‘touch-free’ schoon. Dit zorgt voor optimale hygiëne maar ook voor gemak. De douchewc zelf blijft hygiënisch want de sproei-arm wordt iedere keer na gebruik automatisch en grondig gereinigd. Ook als meerdere mensen de douchewc gebruiken is de hygiëne gewaarborgd.

De opkomst van het modern Bidet toilet

In Azië en vooral Japan en Zuid Korea hebben douche wc’s het toiletpapier vrijwel volledig verdrongen, maar in Nederland begint momenteel de opmars van betaalbare en luxe douchewc’s. Maar wat is een bidet toilet? Een douche wc is een combinatie van een toilet en een bidet en zorgen voor een comfortabele reiniging. Verwerkt onder de wc-bril zit een douche-arm die, zodra nodig, naar buiten schuift en sproeit. Een elektromotor duwt een slede met de douche-arm over een geleider naar buiten. Tijdens het naar buiten- en naar binnen schuiven wordt de arm met water gespoeld. De eenvoudigste douche wc’s combineren toilet en bidet, de luxere hebben meer functies zoals een ladydouche, maar er zijn meer voordelen voor het kopen van een spatoilet. Het elektrisch bidet toilet wordt steeds populairder. In steeds meer huishoudens, hotels en wellnesscentra is de douche wc – een bidet toilet die je onderlichaam automatisch reinigt met water – terug te vinden.

Voordelen van een ladydouche

Een lady douche is een zachtere sproeistraal bedoeld om de vulva van de vrouw comfortabel te reinigen. De sproeier is speciaal afgesteld om op de juiste plaats de reiniging te verzorgen, met of zonder massagestraal. Bij de lady douche is de waterdruk lager en de luchtdruk hoger waardoor er een comfortabele reiniging plaatsvindt. Vooral tijdens de menstruatieperiode of zwangerschap kunnen vrouwen baat hebben bij een speciale lady douche, maar uiteraard is het op elk moment prettig een fris gevoel te hebben na het toiletgebruik. Het reinigen met water zorgt er tevens voor dat urine/poep niet verspreid wordt over de edele delen.

Gebruik van de douchwc tijdens je menstruatie

Tijdens de menstruatie kan een bidet toilet dus een extra fris gevoel geven, zonder het risico van vervelende infecties en irritaties. Het reinigen met water is ook veel gezonder voor je vulva en vagina. Je menstruatiecup kun je gewoon in het bidet toilet legen, de menstruatiecup zelf spoel je schoon onder de kraan. Lees ook nog eens: Let’s talk about bidets, periods, and menstrual cups.(Engels).

Daarnaast heeft reiniging met water een aantal andere voordelen; het is zachter dan papier, vrouwen hoeven geen toiletpapier meer te proppen (verstopping, etc.) en het levert ook besparing op van toiletpapier.

Er zijn geen nadelen van het reinigen met water via een douchewc. Als men ouder wordt en de edele delen zachter worden, is reinigen met water vaak de enige oplossing om comfortabel naar de wc te gaan. Ook mensen met de ziekte van Crohn kunnen eigenlijk niet zonder een douchetoilet. Ook met anale klachten en andere zaken zoals aambeien biedt een douchewc een verzachtend effect.

Het effect van je menstruatie op je poep

Tijdens de menstruatie moeten veel vrouwen vaker poepen dan normaal. In de eerste dagen van de menstruatie hebben zij ook regelmatig last van diarree. Als je ongesteld bent, zijn de waardes van het hormoon prostaglandine in je bloed een stuk hoger. Prostaglandine zorgt ervoor dat glad spierweefsel samentrekt. Tijdens je menstruatie is dit nodig om het baarmoederslijmvlies uit te stoten. Maar wat tevens gebeurt, is dat de hoge prostaglandinegehaltes ook van invloed zijn op het gladde spierweefsel in je darmen. Je spijsverteringskanaal trekt zich daardoor, net als je baarmoeder, vaker samen dan anders. Hierdoor moet je niet alleen vaker poepen, maar ben je misschien ook wat winderiger en ontstaat diarree.

Ook het zwangerschapshormoon progesteron piekt voor je menstruatie. Dit hormoon wordt geproduceerd in je eierstokken en kan voor flink wat extra constipatie zorgen. Daarom hebben veel meiden en vrouwen voor hun menstruatie last van een “bolle buik” en “opgeblazen gevoel”. Soms wordt dit ook verward met een zwangerschap.

Poepen met een menstruatiecup

Op deze website verkopen we menstruatiecups van diverse merken, maar we zijn helemaal fan van De Groen Cup. Een menstruatiecup is een gezond en duurzaam alternatief voor tampons en wegwerpmaandverband. Met een menstruatiecup kun je gewoon poepen, maar omdat je tijdens het poepen misschien een beetje perst kan de menstruatiecup wel wat omlaag zakken. Controleer na het poepen daarom altijd even of de cup zich nog op de juist positie bevindt.

Anale seks, ook dan denk je misschien ook aan poep?

In west Europa heeft 20% tot 30% van de heteroseksuele koppels weleens anale seks. In een enquête van vrouwenblad Viva: gaf de helft van de vrouwen aan het één keer per halfjaar te doen. En maar liefst 26% zei minstens maandelijks anale seks te hebben. In de landen rondom de middellandse zee ligt de cijfers hoger. Bij anale seks is hygiëne net zo belangrijk als bij andere vormen van seks. Hij zorgt voor een schone piemel, jij voor een schoon poepgaatje en een leeg rectum. Ga van te voren naar de wc en zorg dat je geen enkele aandrang tot poepen meer hebt. Je kun de anus wassen, met (lauw) water. Als je geen drang tot poepen voelt zal je rectum geen poep bevatten. Daarmee is niet gezegd dat alles helemaal brandschoon blijft. Als jij / jullie daar bang voor bent /zijn, moet je eerst afvragen of je er dan wel aan toe bent aan anale seks. Anale seks is niet vies, maar je moet ook niet vies van elkaar zijn. Anale seks is intiem, iets wat je samen moet willen. Respect voor elkaar is belangrijk en als jij tijdens de voorbereiding (het vrijen) voor de zekerheid nog even naar de wc wilt, moet dan zeker kunnen. Met het Anale seks compleet pakket heb je plezierige anale seks het pakket bestaat uit een biologisch glijmiddel en ontspannende olie (verwijdt en ontspant de anus op natuurlijk wijze).