Bidet toiletten

Bij een bidet toilet denken we al snel aan de oude porseleinen bidets die men soms nog aantreft in Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Er zijn echter ook moderne douchewc’s. Deze douchwc’s zijn voorzien van uiteenlopende wellnessfuncties.

Denk dan aan bijvoorbeeld een verwarmde toiletbril en een soft close bril mechanisme. Maar ook een reinigende sproeifunctie met diverse massagestanden.

Uiteraard hebben deze wc’s een comfortabele hygiënische reiniging met water. Lees ook eens De 6 meest gehoorde misvattingen over een bidet toilet.

Verschillende soorten bidets

Bidets bestaan in verschillende vormen. Veel bidets hebben één kraan die (meestal warm) water met druk in een bassin laat stromen. Het bassin kan met een stop afgesloten worden zodat het kan vollopen, of men kan het water laten wegvloeien.

Andere bidets hebben een straalbuis die een boog water in de lucht spuit. Deze waterstraal moet dan op de schaamstreek terechtkomen. Hoewel het gebruik van het bidet veronderstelt dat men de geslachtsorganen en anus aanraakt met de hand na toiletgebruik, kan dit hygiënischer zijn dan het gebruik van toiletpapier.

De meeste mensen die het bidet gebruiken, maken overigens van beide methoden gebruik. Zij vegen eerst met toiletpapier en wast zich daarna aan het bidet.

Het modern bidet toilet

De moderne versie is een bidet toilet of douchewc, hierbij wordt je onderlichaam gereinigd zonder je handen te hoeven gebruiken. Na het gebruik van de douchewc is je onderlichaam ‘touch-free’ schoon. Dit zorgt voor optimale hygiëne maar ook voor gemak.

De douchewc zelf blijft hygiënisch want de sproei-arm wordt iedere keer na gebruik automatisch en grondig gereinigd. Ook als meerdere mensen de douchewc gebruiken is de hygiëne zo gewaarborgd.

De opkomst van het modern Bidet toilet

In Azië en vooral Japan en Zuid Korea hebben douche wc’s het toiletpapier vrijwel volledig verdrongen, maar in Nederland begint momenteel de opmars van betaalbare en luxe douchewc’s.

Maar wat is een bidet toilet?

Een douche wc is een combinatie van een toilet en een bidet en zorgen voor een comfortabele reiniging. Verwerkt onder de wc-bril zit een douche-arm die, zodra nodig, naar buiten schuift en sproeit. Een elektromotor duwt een slede met de douche-arm over een geleider naar buiten. Tijdens het naar buiten- en naar binnen schuiven wordt de arm met water gespoeld. De eenvoudigste douche wc’s combineren toilet en bidet, de luxere hebben meer functies zoals een ladydouche, maar er zijn meer voordelen voor het kopen van een spatoilet.

Het elektrisch bidet toilet wordt steeds populairder. In steeds meer huishoudens, hotels en wellnesscentra is de douche wc – een bidet toilet die je onderlichaam automatisch reinigt met water – terug te vinden.

Voordelen van een ladydouche

Een lady douche is een zachtere sproeistraal bedoeld om de vulva van de vrouw comfortabel te reinigen. De sproeier is speciaal afgesteld om op de juiste plaats de reiniging te verzorgen. Er zijn sproeiers met of zonder massagestraal.

Bij de lady douche is de waterdruk lager en de luchtdruk hoger waardoor er een comfortabele reiniging plaatsvindt.

Vooral tijdens de menstruatieperiode of zwangerschap kunnen vrouwen baat hebben bij een speciale lady douche, maar uiteraard is het op elk moment prettig een fris gevoel te hebben na het toiletgebruik. Het reinigen met water zorgt er tevens voor dat urine/poep niet verspreid wordt over de edele delen.

Gebruik van de douchwc tijdens je menstruatie

Tijdens de menstruatie kan een bidet toilet dus een extra fris gevoel geven, zonder het risico van vervelende infecties en irritaties. Het reinigen met water is ook veel gezonder voor je vulva en vagina. Je menstruatiecup kun je gewoon in het bidet toilet legen, de menstruatiecup zelf spoel je schoon onder de kraan. Lees ook nog eens: Let’s talk about bidets, periods, and menstrual cups. (Engels).

Daarnaast heeft reiniging met water een aantal andere voordelen. Het is zachter dan papier. Verder hoeven vrouwen geen toiletpapier meer te proppen (verstopping, etc.). Tenslotte levert het ook besparing op van toiletpapier.

Comfortabele reiniging met water

Er zijn geen nadelen van het reinigen met water via een douchewc. Als men ouder wordt en de edele delen zachter worden, is reinigen met water vaak de enige oplossing om comfortabel naar de wc te gaan.

Ook mensen met de ziekte van Crohn kunnen eigenlijk niet zonder een douchetoilet. Ook bij anale klachten en andere zaken zoals aambeien biedt een douchewc een verzachtend effect.