Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD).

Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

Invloed van de menstruatie

Veel vrouwen met de ziekte van Crohn vinden dat hun symptomen erger worden tijdens bepaalde fases in hun menstruele cyclus. Meestal gaat het dan om ernstigere klachten tijdens de menstruatie.

Er zijn aanwijzingen dat hormonen die schommelen tijdens je menstruele cyclus, invloed hebben op spijsverteringsstoornissen. Het betreft alle inflammatoire darmziekten (IBD), waaronder de ziekte van Crohn. Het gaat dan om hormonen zoals oestrogeen en progesteron, en hormoonachtige stoffen die prostaglandinen worden genoemd.

Onderzoek naar de ziekte van Crohn

De Maag Lever Darm Stichting financiert verschillende onderzoeken naar de oorzaken, het verloop en het verbeteren van behandelingen van de ziekte van Crohn.