Colitis-ulcerosa

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Colitis ulcerosa noemt men, net als de ziekte van Crohn, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Klachten zijn vooral diarree met bloed en slijm, en buikpijn. 

Medicijnen kunnen de klachten verhelpen. Ook een gezonde levensstijl kan helpen de klachten te verminderen.

Ontsteking van de dikke darm

Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed.

Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen bij colitis ulcerosa. De Maag Lever Darm Stichting financiert verschillende onderzoeken naar de oorzaken, het verloop en het verbeteren van behandelingen van colitis ulcerosa.

Heeft colitis ulcerosa invloed op je vruchtbaarheid?

Vrouwen bij wie colitis ulcerosa niet actief is, of goed onder controle is door medicatie, zouden niet meer problemen mogen ondervinden bij het zwanger worden dan vrouwen zonder colitis ulcerosa.

Verminderde vruchtbaarheid

Bij vrouwen bij wie de ziekte wel actief is, kunnen zich wel problemen voordoen. Door bijvoorbeeld ondergewicht, slechte voedingsstand en corticosteroïdengebruik kan de vruchtbaarheid afnemen.

Verklevingen in de onderbuik

Als er sprake is van verklevingen in de onderbuik, kan de vruchtbaarheid ook verminderen. De meeste medicijnen die gebruikt worden bij de colitis ulcerosa verminderd de vruchtbaarheid van vrouwen niet. Alleen corticosteroïden kunnen de cyclus van de vrouw beïnvloeden.