Billings-methode

De Billings-methode (ontwikkeld door het Australische artsenechtpaar John en Evelyn Billings) maakt alleen gebruik van slijmobservatie. Een andere naam voor deze methode is de cervixslijmmethode.

Deze methode is niet erg betrouwbaar als anticonceptie met een Pearl-index gebruikersbetrouwbaarheid van meer dan 15%.

Wat is Cervixslijm?

Klieren in je baarmoederhals en vagina produceren cervixslijm. Een prop van dit cervixslijm beschermt de baarmoedermond. Hierdoor ontstaat een voor ziekteverwekkers moeilijk doordringbare barrière. Zo is de baarmoeder beschermt tegen infecties.

Door de slijmprop is de baarmoeder op bepaalde dagen afgesloten. Op vruchtbare dagen zorgt het slijm juist dat zaadcellen een makkelijke doorgang hebben.

Daarnaast komt cervixslijm ook voor in de vaginale afscheiding. Een andere naam voor cervixslijm is overigens baarmoederhalsslijm.

Veranderingen van het cervixslijm

Het baarmoederhalsslijm verandert gedurende de cyclus van textuur. Vlak voor de ovulatie is het glad, helder (doorzichtig) en heel erg rekbaar.

Terwijl het op andere dagen meer vast, wit en kleverig is.

Deze eigenschappen van het slijm gebruik je om het ovulatietijdstip vast te stellen. Vooral de rekbaarheid is hierbij van belang.

Toepassingen van de Billings-methode

De Billings-methode wordt vaak gebruikt door stellen die zwanger willen worden. De cervixslijmmethode is ook bruikbaar als anticonceptie-methode.

Deze methode is niet erg betrouwbaar als anticonceptie. De Pearl-index gebruikersbetrouwbaarheid is groter dan 15%.

Eisprong rond slijmpiekdag

Je kan het cervixslijm voelen door met je vinger of met toiletpapier over de ingang van je schede te wrijven. Door dit dagelijks te doen merk je waarschijnlijk dat je vinger of het papier er de ene dag beter over glijdt dan de andere. De vagina-ingang voelt dan slijmerig, glibberig, geolied of juist droog aan.

Verder is op sommige dagen het cervixslijm ook zichtbaar. Als je over de ingang van de vagina hebt geveegd bekijk je hoe het slijm er uitziet. Ook test je de rekbaarheid.

Rekbaarheid van het cervixslijm

Het uitzicht van het slijm wordt naar de rekbaarheid beoordeeld. Soms is het elastisch slijm waar je draden van kunt trekken. Op de slijmpiekdag is het slijm op zijn rekbaarst.

Of het slijm op zijn rekbaarst is weet je pas de volgende dag. Dan zie je pas of het slijm minder rekbaar dan de vorige dag is.

Noteer op de cycluskaart

De dagelijkse waarnemingen noteer je ‘s avonds op de cycluskaart. Je noteert alleen de beste slijmkwaliteit die in de loop van de dag werd waargenomen.

Op de cycluskaart is telkens een vakje voorzien voor ervaren/voelen en een voor het uiterlijk. Zelfs wanneer slechts één keer op de dag heel weinig slijm werd waargenomen, wordt dit genoteerd.

Het beste slijm op de slijmpiekdag

De slijmpiekdag is de laatste dag van het slijm met de beste kwaliteit (meest rekbaar) in deze cyclus. Deze dag is belangrijk, omdat die aangeeft wanneer de eisprong is.

In de periode 2 dagen voor tot 2 dagen na de slijmpiekdag heb je normaal gesproken een eisprong.

Betrouwbaarheid van de Billings-methode

De cervixslijmmethode wordt betrouwbaarder als deze gecombineerd wordt met ander natuurlijke methoden. Bij de Sympto-thermale methode, ook wel NFP (Natural Family Planning) genoemd, wordt slijmwaarneming gecombineerd met de temperatuurmethode en waarneming van verandering van de baarmoedermond door middel van inwendig zelfonderzoek.

NFP is gezond: het beïnvloedt jouw hormoonhuishouding (en het milieu) niet. Je hoeft er niet voor naar de dokter. Verder accepteer je jouw lichaam en jouw cyclus worden zoals ze zijn.

Niet alleen verantwoordelijk

Je bent als vrouw ook niet meer alleen, maar sámen met je partner verantwoordelijk voor je anticonceptie. NFP blijkt dan ook de meest communicatie-bevorderende methode voor geboorteregeling (Rutgers-Nisso, 2008). Kortom: NFP is ook gezond voor je relatie!