Genitale herpes

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die veroorzaakt wordt door het virus herpes simplex. Besmetting kan leiden tot genitale klachten. Wie eenmaal besmet is met het virus, draagt het een leven lang bij zich, ook als er geen symptomen zijn. Het herpes-simplexvirus kan zowel een koortslip als blaasjes op de genitaliën veroorzaken.

De Symptomen van genitale herpes bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen de schaamlippen, clitoris, vulva, billen, anus en algemene schaamstreek aangedaan zijn. De blaasjes worden na een tijd pijnlijke zweertjes, welke langzaam indrogen.

Koortslip door het herpes-simplexvirus

Een koortslip of herpes labialis is het gevolg van een infectie door het herpes-simplexvirus, meestal Type I (HSV-1). Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Uiteindelijk wordt dit gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid.

De koortslip is ook besmettelijk

Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk. Het virus wordt meestal via huid-op-huid-contact overgedragen. Besmetting kan ontstaan door zoenen, maar dit kan ook op een indirecte manier (bijvoorbeeld via lippenbalsem).

Een koorts lip kan ook herpes genitalis veroorzaken

Door een koortslip kan ook soms herpes genitalis ontstaan. Daarom is het dus belangrijk je handen te wassen na aanraking van het zweertje/blaasje. Ook is het vermijden van oraal seksueel contact verstandig bij een uitbraak. Overigens komt een koortslip zeker niet alleen op de lippen voor: wangen, ogen, kin, neus, zelfs schouder of dijbeen zijn mogelijk.

Het is heel goed mogelijk dat de symptomen van het virus (koortslip) na de puberteit niet meer voorkomen. Het virus blijft echter wel levenslang aanwezig in het lichaam.

Beflapjes beschremen bij orale seks

Als je gebeft wordt door iemand met een herpes besmetting kan een beflapje je beschermen.

Het Herpes-simplexvirus

Het Herpes-simplexvirus bestaat uit twee soorten, namelijk Human herpesvirus 1 en Human herpesvirus 2 van het geslacht Simplexvirus. Beide varianten van het virus tasten de huid en slijmvliezen aan. Het Simplexvirus behoort tot de familie Herpesviridae (Herpesvirussen).

Oorspronkelijk werd gedacht dat genitale herpes uitsluitend door het HSV-2 virus veroorzaakt werd. In toenemende mate veroorzaakt HSV-1 echter ook herpes genitalis door orale seks. HSV-2 kan daarnaast in principe ook een koortslip veroorzaken, hoewel dit veel minder vaak voorkomt. Een eerdere orale besmetting met HSV-1 biedt namelijk een zekere bescherming tegen een latere orale besmetting met HSV-2.

Pas op met pasgeboren baby’s!

Voor pasgeboren baby’s kan een infectie levensgevaarlijk zijn. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, moeten daarom uitkijken met het knuffelen en kussen van baby’s, omdat het besmettelijke virus al voor het zichtbare ontstaan van een koortslip kan worden geproduceerd.