Gespannen bekkenbodem

Als je bekkenbodem te gespannen is kan dat ook allerlei problemen opleveren. Dit terwijl informatie over de bekkenbodemspieren juist vaak over slappe spieren gaat. Zowel problemen met strakke als slappe bekkenbodemspieren kun je vaak oplossen door te trainen en oefenen. Een gespannen bekkenbodem wordt ook wel een overactieve bekkenbodem genoemd.

Oorzaken te gespannen bekkenbodem

Een te gespannen bekkenbodem heeft vaak een psychologische oorzaak. De reden is helaas niet altijd duidelijk. Een gespannen bekkenbodem zien we ook vaak bij Vulvaire Vestibulitis Syndroom. 

Vrouwen met een negatief gevoel over hun onderlichaam spannen hun bekkenbodemspieren vaak onwillekeurig te sterk.  Negatieve gevoelens kunnen ontstaan door opvoeding en seksueel misbruik en geweld.

Problemen bij een overactieve bekkenbodem

Als bekkenbodem te gespannen is voel je minder goed wanneer je naar het toilet moet. Dit kan leiden tot plasklachten en obstipatie.

Daarnaast kun je problemen en pijn ervaren tijdens het vrijen. Ook pijn na een orgasme kan veroorzaakt worden door te gespannen bekkenbodemspieren.

Ten slotte is soms ook het gebruik van tampons en menstruatiecups tijdens je menstruatie lastig.

Oplossingen voor een gespannen bekkenbodem

Een bekkenfysiotherapeut je helpen met oefeningen bij te slappe of te gespannen bekkenbodemspieren. Veel bekkenfysiotherapeuten werken samen met een seksuoloog.

Je kunt ook zelf aan de slag met een bekkenbodemtrainer of kegeloefeningen. Kennis van je eigen lichaam en leren wat je prettig vind kunnen ook helpen.

Bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen bij het verminderen van seksuele problemen. Vaak zijn de oefeningen gericht op het vergroten van de controle over de bekkenbodemspieren. Hierdoor lukt het beter om de spieren te ontspannen of juist te spannen.