Menstruatie en poep

Het effect van je menstruatie op je poep

Tijdens de menstruatie moeten veel vrouwen vaker poepen dan normaal. In de eerste dagen van de menstruatie hebben zij ook regelmatig last van diarree. Als je ongesteld bent, zijn de waardes van het hormoon prostaglandine in je bloed een stuk hoger. Prostaglandine zorgt ervoor dat glad spierweefsel samentrekt.

Invloed op je darmen

Tijdens je menstruatie is dit nodig om het baarmoederslijmvlies uit te stoten. Maar wat tevens gebeurt, is dat de hoge prostaglandinegehaltes ook van invloed zijn op het gladde spierweefsel in je darmen. Je spijsverteringskanaal trekt zich daardoor, net als je baarmoeder, vaker samen dan anders. Hierdoor moet je niet alleen vaker poepen, maar ben je misschien ook wat winderiger en ontstaat diarree.

Extra constipatie

Ook het zwangerschapshormoon progesteron piekt voor je menstruatie. Dit hormoon wordt geproduceerd in je eierstokken en kan voor flink wat extra constipatie zorgen. Daarom hebben veel meiden en vrouwen voor hun menstruatie last van een “bolle buik” en “opgeblazen gevoel”. Soms wordt dit ook verward met een zwangerschap.

Poepen met een menstruatiecup

Op deze website verkopen we menstruatiecups van diverse merken, maar we zijn helemaal fan van De Groen Cup. Een menstruatiecup is een gezond en duurzaam alternatief voor tampons en wegwerpmaandverband.

Met een menstruatiecup kun je gewoon poepen. Je hoeft de cup dus niet eerst te verwijderen. Omdat je tijdens het poepen misschien een beetje perst kan de menstruatiecup wel wat omlaag zakken.

Controleer na het poepen daarom altijd even of de cup zich nog op de juist positie bevindt.