Plasklachten bij vrouwen

Plasklachten komen veel voor bij vrouwen. Voorbeelden zijn pijn bij plassen, vaak plassen, ‘s nachts plassen en urineverlies.

Oorzaken van plasklachten

Veel voorkomende oorzaken zijn een blaasontsteking, een overactieve blaas, of slappe bekkenbodemspieren. Daarnaast kunnen verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) plasklachten veroorzaken.

Pijn bij het plassen

Pijn bij het plassen is een veel voorkomende klacht bij vrouwen. Naast pijn kan het ook gaan om een branderig gevoel.

Soa’s kunnen pijn veroorzaken

Pijn of een branderig gevoel bij het plassen wijst mogelijk op chlamydia, gonorroe, trichomonas of herpes genitalis.

Pijn door vaginale schimmelinfectie

Ook een schimmelinfectie in de vagina kan pijn bij het plassen veroorzaken. Vaak is er dan ook pijn bij het vrijen. Andere klachten zijn jeuk en witte afscheiding zonder geur. Een schimmelinfectie in de vagina is niet ernstig.

Soms wordt een schimmelinfectie verward met Lichen sclerosus (LS).

Bacteriële vaginose 

Bij bacteriële vaginose is het vaginale milieu verstoord. Hierdoor krijgen slechte bacteriën de overhand. Pijn bij het plassen kan door bacteriële vaginose veroorzaakt worden. Ook een branderig gevoel komt voor.

Urineretentie

Soms lukt het niet om te plassen dan noem je dat urineretentie. Ook als je de blaas niet helemaal leeg kunt plassen kan dat problemen geven.

Uiteindelijk kan ook urineretentie weer leiden tot pijnklachten of ongewenst urineverlies.

Langdurige vaginale bevalling

Een vaginale bevalling die moeizaam verloopt kan leiden tot tijdelijke urineretentie. Daarom wil de verloskundige na de bevalling ook altijd weten of je al geplast hebt.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van urineretentie zijn: operaties van de vulva / of vagina, blokkade door tumoren of blaasstenen en verzakkingen.