Menstrueren en de menstruatiecyclus

De menstruatie is een onttrekkingsbloeding van het baarmoederslijmvlies. De menstruele cyclus wordt geregeld door de samenwerking van hypothalamus, hypofyse, ovaria (eierstokken) en uterus (baarmoeder). Hierbij spelen hormonen een belangrijke rol.

Meestal vindt de bloeding ongeveer eens in de 28 dagen plaats. En duurt 4 à 5 dagen. Tijdens deze bloeding komt het vrijgekomen bloed komt via de vagina naar buiten.

De folliculaire en luteale fase

De menstruatiecyclus bestaat uit de folliculaire en luteale fase. Elke fase duurt gemiddeld 14 dagen.  De eerste fase van je cyclus loopt vanaf de eerst dag van je menstruatie tot aan je eisprong. Deze fase heet de folliculaire fase. De tweede fase van de cyclus heet de luteale fase. De luteale fase start met de eisprong en eindigt als je gaat menstrueren. In de dagen rondom de eisprong ben je vruchtbaar.

Hormonen tijdens de menstruatie

Het endometrium of baarmoederslijmvlies is de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder. Het endometrium reageert sterk op de twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker, onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden.

De menstruatie

Gebeurt dit niet, dan valt daarna de progesteronconcentratie terug.  En dan kan het nu dikke en uitgerijpte endometrium niet meer intact blijven. De functionele laag van het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Er treedt dus een menstruatie op.

Hormonale schommelingen

Gedurende de cyclus schommelt de hormoonsamenstelling in ons lichaam. Dit is van invloed op ons dagelijks leven. Het maakt bijvoorbeeld dat we op bepaalde momenten in de cyclus meer zin hebben in seks. Daarnaast beïnvloedt de menstruatiecyclus ons eetgedrag. Rond de eisprong eet een vrouw minder dan in de tweede helft van de cyclus. In de de luteale fase bereidt je lichaam zich voor op een zwangerschap en heeft dus meer energie nodig. Hormonale anticonceptie stopt deze effecten die bij een “normale” menstruatiecyclus horen.

Menstrueren is gezond

Wanneer vrouwen menstrueren wordt ook vaak gezegd dat zij “ongesteld zijn“. Ongesteldheid heeft een negatieve klank. Vrouwen die menstrueren zijn juist gezond! De menstruatie is een teken van vruchtbaarheid.

Zonder menstruatie waren wij er niet eens geweest. Daarom volgen wij graag de missie van de Menstruatiecoach:

Het is mijn missie dat iedereen in Nederland zich bewust is van de menstruatiecyclus.
Dat niemand meer praat over ‘ongesteld‘, dat mannen en vrouwen het heel normaal vinden met respect om te gaan, en te praten, over elk aspect van de menselijke vruchtbaarheid, waaronder menstruatie.

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

Vanaf de menarche (de eerste menstruatie) kan het wel 5 tot 7 jaar duren voordat de menstruatiecyclus regelmatig wordt, vanaf ongeveer het 40e levensjaar kunnen we ook weer onregelmatigheden ontstaan door de aanstaande menopauze.

Tussen ons 20e en 40e levensjaar is onze menstruatiecyclus meestal vrij regelmatig, al zijn er “grote” verschillen tussen vrouwen onderling. Dit betekent dat we een cyclusduur van 24 tot 38 dagen kunnen hebben. Daarnaast kan hormonale anticonceptie de menstruatie beïnvloeden. Soms wordt de menstruatie zelfs helemaal stilgelegd.

Ook ongezonde voeding, stress en angst hebben ook invloed op onze cyclus. Kortom onze hormonale balans staat onder invloed van ons dieet, lichaamsbeweging en psychisch gesteldheid.

Wat is een “normale” menstruatie?

Elke menstrueerder is anders, maar volgens diverse onderzoeken is onze menstruatie normaal als de menstruatie tussen de 4,5 tot 8 dagen duurt en we tijdens deze dagen in totaal 5 tot 80 ml bloedverlies hebben. Verlies je meer bloed dan is er misschien sprake van heftig bloedverlies.

Menstruatieklachten

Natuurlijk is de menstruatie voor de meeste meiden en vrouwen geen fijne periode. Buikpijn en hoofdpijn zijn veel klachten die je regelmatig hoort. Ook heeft de menstruatie niet altijd een positieve uitwerking op je stemming. Soms neemt ook je libido af, hoewel er ook menstrueerders zijn die het heerlijk vinden om juist tijdens de menstruatie te vrijen. Kortom iedereen is anders. Kijk vooral of jouw klachten niet te extreem zijn en je misschien belemmeren in je dagelijks leven. Klachten als PMS of endometriose moet je serieus nemen.

Stoornissen in de menstruele cyclus

Stoornissen in de menstruele cyclus kunnen worden beschreven in termen van frequentie, regelmaat, hoeveelheid en duur van het bloedverlies. En laten we pijn niet vergeten. Extreme pijn is niet normaal, en kan bijvoorbeeld wijzen op endometriose. Helaas heeft meer dan 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd hier last van.

Onze alternatieve menstruatieproducten

In de afgelopen 15 jaar hebben een compleet assortiment alternatieve menstruatieproducten opgebouwd, waarmee we kunnen inzetten op een echte menstruatietransitie.

Na een periode van 60 jaar intensieve marketing van wegwerpproducten door grote bedrijven, die vaak onnodige klachten en gezondheidsproblemen geven, zijn er nu genoeg alternatieven. De gewone “easecup” is niet “viezer” in gebruik dan een tampon, maar wel veel gezonder.

Dit werpproduct opent de weg naar de herbruikbare variant (goedkoper en beter voor het milieu). En daarna staan vrouwen misschien ook meer open voor de herbruikbare menstruatiecups. Met alle voordelen in veelvoud. Zoals al stond te lezen in een review bij een van onze klanten:

“Een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons (dat is zo’n 2400 euro en 600 kg niet-recyclebaar afval). Van De Groene cup heb je er maar 3 a 4 in je leven nodig. Tel uit je winst!”

Ander onderzoek toont aan dat je in je leven zelfs 25000 euro kwijt bent aan je menstruatie. Dit onderzoek werd uitgevoerd in Engeland. In Engeland gebruikt volgens dit onderzoek +/- 6% van de vrouwen een menstruatiecup. In Nederland en België ligt dit percentage nog vele malen lager!

Menstruatiecup vaker gebruikt

De menstruatietransitie komt langzaam op gaan. Cijfers veranderde. Recent onderzoek (voorjaar 2020) onder 200 meiden en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, laat zien dat steeds gebruik gemaakt wordt van een  menstruatiecup of menstruatiedisk. Inmiddels heeft inmiddels ruim 7% van de menstrueerders in Nederland en België weleens een menstruatiecup of menstruatiedisk gebruikt. Dat is de positieve kant!

Onderzoek uit 2019 naar menstruatiearmoede toont juist weer aan dat de relatieve onbekendheid van herbruikbare menstruatiecups vaak geen oplossing beidt.

450 menstruatie in je leven

De eerste menstruatie van een meisje wordt de menarche genoemd. De menarche vindt bij de meeste meisjes in de puberteit tussen hun 11e en 15e levensjaar plaats. Na menarche kan de menstruatie eerst nog onregelmatig zijn. Na de menarche is een meisje vruchtbaar en kan dus zwanger worden.

Rond hun vijftigste stoppen de meest vrouwen met menstrueren. Deze fase wordt de menopauze genoemd.

450 menstruaties in je leven

Gemiddeld zijn de meeste vrouwen dus zo’n 450 keer ongesteld in hun leven. Of beter gezegd: een vrouw heeft in haar leven gemiddeld 450 menstruaties. Zwangerschap stopt de menstruatie, tegenwoordig krijgen vrouwen minder kinderen, ook de leeftijd waarop het eerste kind geboren wordt is hoger.

We menstrueren meer

Het aantal keer dat een vrouw menstrueert is daardoor dus ook hoger geworden. Anderzijds kan in sommige gevallen bijvoorbeeld hormonale anti-conceptie de menstruatie uitstellen of zelfs helemaal stilleggen.

Menstruatiecup, Tampon of maandverband?

Bij de eerste menstruatie sta je voor de vraag: Gebruik ik tampons, menstruatiecup of maandverband? De menstruatietransitie kan je helpen met het kiezen van de het product dat het beste bij je past.

MenstruatieWijzer voor menstrueren

Deze site helpt je met het vinden van het menstruatieproduct dat het beste bij jou past. Ook als je al jaren hetzelfde product gebruikt, kom je hier misschien op een ander idee. Daarom helpt MenstruatieWijzer de menstruatietransitie.

http://www.menstruatiewijzer.nl/

Herbruikbare menstruatiecups

Herbruikbare menstruatiecups zijn een flexibel bekertje van siliconen of rubber die het menstruatiebloed opvangen. Je draagt een menstruatiecup inwendig, net als een tampon alleen dan minder diep in de vagina. Doordat je een menstruatiecup hergebruikt en deze meerdere jaren meegaat, bespaart dit aanzienlijk op de productie van grondstoffen. Bovendien beperkt het de hoeveelheid afval. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het klimaat.

In onze webshop zijn menstruatiecups van verschillende merken te vinden. Afhankelijk van je leeftijd, lichaam en wensen kun je een menstruatiecup kiezen die bij jou past.

Je eerste menstruatiecup kiezen

Als je voor het eerste een menstruatiecup gaat gebruiken is de juiste keuze is niet altijd makkelijk. De Groene Cup Model III: One size Fits All (medium) is een goede cup om mee te beginnen. Bij twijfel helpen we je graag verder bij het vinden van de juiste menstruatiecup voor jou. Stuur ons gerust een mailtje op info@webvrouw.nl.

Menstruatiedisks

De SoftcupDe Easecup is geen tampon of maandverband. Het is een zacht flexibel cupje (disk) dat je inwendig draagt. Menstruatiedisks zijn echt uniek omdat het cupje je menstruatievloeiing opvangt. Easecup is gemaakt van een irritatievrij, niet absorberend thermoplastisch materiaal.

Unieke pasvorm

Het materiaal wordt zachter door je lichaamstemperatuur. Hierdoor zal Easecup zich schikken naar je inwendige bouw en ontstaat een persoonlijke pasvorm wat lekkage en geurtjes helpt voorkomen.
Een menstruatiedisk is in tegenstelling tot herbruikbare menstruatiecups, zoals De Groene Cup, alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Zonder problemen zwemmen, sporten en vrijen!

Period! Magazine over menstrueren

Hoe komt het dat we 10x vaker menstrueren dan een paar eeuwen geleden? Hoe werkt een menstruatiecup? Seks + ongesteld: waar moet je op letten? Menstrueren dieren ook? Welke beroemde actrice zei voor de eerste keer ‘ongesteld’ op tv? Dat zijn vragen waar Period! jou een antwoord op geeft.

Engelstalige versie

Inmiddels is er ook een Engelstalige versie: www.period.media. Beide magazines hebben dezelfde kleurrijke looks en bieden dezelfde mix van entertainment en informatie. No kidding: over menstruatie! Nieuwsgierig? Kijk op www.period.nl.

Links

Reacties zijn gesloten.