Kan ik het bijgeleverde zakje nabestellen?

Bedankt. Goede vraag, die we de laatste tijd wel vaker krijgen. Momenteel verkopen we geen losse zakjes. Aan het eind van de zomer (2016) zullen we wel starten met de verkoop van losse zijden zakjes voor herbruikbare menstruatiecups. Soms hebben we wel enkele “reserve” zakjes, dus je kunt ons altijd even een e-mail sturen, dan kijken we of we het kunnen oplossen.

Mag de divacup uitgekookt worden in de magnetron ?

Ja, de Divacup kan worden uitgekookt in de magnetron. Dit geldt overigens ook voor de Freedom cup, Ruby cup en De Groene cup. Gebruik de speciale sterilizer uit onze webshop of een grote beker / mok.

Houd ter indicatie ongeveer 2-3 minuten op 1000 Watt aan.

Let bij het gebruik van de sterilizer even op dat deze erg heet kan worden. Laat de sterilizer daarom eerste afkoelen voordat je cup er weer uithaalt.

Kan ik de Divacup direct na mijn bevalling weer gebruiken?

In eerste instantie is het antwoord; ja. Na de bevalling heeft je lichaam natuurlijk tijd nodig om te herstellen. De duurt van het herstel verschilt van vrouw tot vrouw. Bij twijfel natuurlijk altijd eerst contact met je huisarts opnemen.
Is dit je eerste kindje en gebruikte je voor de bevalling Divacup type 1? Dan heb je nu waarschijnlijk een grotere menstruatiecup nodig en die kun je natuurlijk alvast bestellen. Ook De Groene Cup II is een goed alternatief.

Heftig bloedverlies na bevalling

De eerste dagen na de bevalling heb je nog heftig bloedverlies. Die dagen wordt speciaal kraamverband gebruikt. Het bloedverlies zal steeds minder worden, maar is meestal pas na 5 of 6 weken helemaal over. Als je geen hechtingen hebt kun je na 3 weken weer een menstruatiecup gebruiken. Belangrijk is dat je geen pijn voelt bij gebruik en vertrouw vooral ook op je eigen gevoel. Meer kun je ook lezen op: Hoe lang houd je bloedverlies?

Geen menstruatie bij borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft, kan je menstruatie wel een half jaar wegblijven. Het hormoon prolactine – dat de melkproductie regelt – onderdrukt namelijk je eisprong. Meer over menstruatie en borstvoeding kun je lezen op Menstruatie en borstvoeding. Geef je geen borstvoeding dan kan de menstruatie snel na de bevalling weer op gang komen. Al voor de eerste menstruatie ben je ook weer vruchtbaar. De eerste menstruatie zijn vaak nog heftiger dan voor de bevalling, ook kan je cyclus nog een tijdje onregelmatig blijven.

Verslapte bekkenbodemspieren

De bevalling heeft ook invloed op de bekkenbodemspieren. Door bevalling kunnen deze spieren verslappen en uitrekken. De werking van de Divacup berust op deze spieren. Het is raadzaam deze spieren na de bevalling te gaan trainen.

Ook tegen urineverlies

Trainen doe je overigens niet (alleen) om een menstruatiecup te gaan gebruiken. Verslapping van de bekkenbodem na de bevalling leidt tot allerlei kwaaltjes van licht urineverlies tot moeite met klaarkomen. Door te Trainen breng je de spieren weer in vorm en zorg ook dat deze kwaaltjes weer snel verdwijnen. Je kunt je bekkenbodemspieren bijvoorbeeld trainen met de Bekkenbodemtrainer van De Groene Cup.

Kan de Divacup gebruikt worden i.c.m. de Nuvaring?

Ja, er zijn veel vrouwen die de Divacup samen met de Nuvaring gebruiken.

NuvaRing is een flexibele anticonceptiering die je in je vagina draagt. Het inbrengen gaat ongeveer hetzelfde als een tampon. Je laat de Nuvaring drie weken in de vagina. De werking is te vergelijken met de anti-conceptiepil. Na de derde week draag je geen ring, dit is de stopweek, in de ringloze week zal je ook gaan menstrueren.

Tijdens het gebruik van de Nuvaring, zal het grootste deel van je menstruatie samenvallen met de periode waarin je geen ring draagt. Mocht je in de laatste toch nog vloeien dan kun je de Divacup gerust samen met de ring gebruiken. Je brengt altijd eerst de Nuvaring in en dan pas de Divacup. De Divacup draag je vooraan in de vagina, terwijl je de ring wat verder door kunt duwen. Voor de werking van de Nuvaring maakt het niet uit waar deze in de vagina geplaatst is. Je duwt de ring altijd zover door, tot dat je deze niet meer voelt zitten.

Bij het verwijderen van de Divacup altijd eerst het vacuum verbreken. Lees ook goed de bijsluiter. Mocht het gebeuren dat de Nuvaring bij het verwijderen van de Divacup toch een keertje mee naar buiten komt, dan kun je deze gewoon weer terugplaatsen. Spoel de Nuvaring voor het terugplaatsen even af met water.

Behalve de laatste dagen van de menstruatie in de stopweek, is de Divacup ook een goede oplossing bij het starten met de Nuvaring. Je start meestal met de Nuvaring op de eerste dag van je menstruatie. Ook kan in de beginfase weleens een tussentijdsebloeding optreden.

De Nuvaring kan ook gebruikt worden om je menstruatie uit te stellen of over te slaan. Na 3 weken breng je dan meteen een nieuwe ring in. Ook bij het uitstellen of overslaan van de menstruatie is altijd kans op een tussentijdse- of doorbraakbloeding.

Kan de Divacup gebruikt worden i.c.m. een spiraaltje?

Ja, er zijn veel vrouwen die de Divacup gebruiken i.c.m. met een spiraaltje (IUD).

De Divacup wordt laag onderin de vagina gedragen. De baarmoederhals (cervix) ligt dieper in de vagina. Het hormoonhoudende spiraaltje (merknaam: Mirena) is een soort kruising tussen het koperspiraaltje en de pil. Het spiraaltje moet door een arts via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden ingebracht.
Na het inbrengen blijven de draadjes van het spiraaltje uit de baarmoedermond steken. Je kunt het spiraaltje er niet zomaar uittrekken. Lees voor gebruik i.c.m. Divacup nog even goed de gebruiksaanwijzing. Verbreek bij het verwijderen van de Divacup altijd eerst het vacuüm.
Mirena werkt zeer lokaal, er worden slechts kleine hoeveelheden hormoon afgegeven. Mirena stopt de menstruatiecyclus niet, maar voorkomt de eventuele innesteling van de eicel.
Hoewel de normale menstruatiecyclus blijft bestaan zal je bloedingspatroon zeker veranderen; het bloedverlies en de menstruatieduur verminderen aanzienlijk.
Een jaar na het plaatsen van Mirena heeft ongeveer 75% van de vrouwen licht bloedverlies gedurende twee dagen per maand, terwijl 20% van de vrouwen helemaal geen bloedverlies meer heeft.

Hoe maak ik de Divacup schoon in een openbaar toilet?

Bij openbare toiletten is vaak een open wasgedeelte, om je handen te wassen, dat gescheiden is van het toilethokje. Je cup schoonspoelen in het openbaar gedeelte zou niet prettig voelen. Ook is het moeilijk heen en weer lopen zonder bescherming.

In dat geval gooi je de Divacup alleen leeg, eventueel maak je ‘m nog wat schoner met een wc-papiertje. Daarna kun je de cup weer inbrengen. Schoonspoelen doe je dan de eerst volgende keer dat je wel in de gelegenheid bent.

Een andere alternatieve oplossing is de Divacup schoon te plassen. Misschien dat deze laatste oplossing voor sommigen juist nog ongemakkelijker voelt. Het is een effectieve oplossing en urine is steriel. Indien je een tas meeneemt kan je daarin ook een flesje water doen om de Divacup af te spoelen.

Er zijn ook vrouwen die twee Divacups hebben. De cups kun je dan afwisselen en goed schoonmaken als het jou beter uitkomt. Overigens kun je een divacup tot 12 uur dragen, zonder deze te hoeven legen of schoonmaken. Tijdens het plassen (of poepen) hoeft de Divacup ook niet verwijderd te worden.

 

Kan ik vrijen met de Divacup?

Nee, met een menstruatiecup kun je niet vrijen. Voor het vrijen moet een menstruatiecup verwijderd worden. D.w.z. voor de feitelijke penetratie met de penis. De Divacup draag je vooraan in de vagina, voor de penis is dus simpelweg geen plek. Ook is een menstruatiecup geen voorbehoedsmiddel en mag dus ook niet zo gebruikt worden.

Vrij niet met een tampon

Tegen vrijen tijdens de menstruatie zijn verder overigens geen medische bezwaren, meer hierover kun je ook lezen op: vrijen tijdens je menstruatie. Een normale tampon kun je overigens ook beter niet inhouden tijdens het vrijen. Een vergeten of beschadigde tampon geeft een verhoogd risico op TSS.

Schoon en hygiënisch vrijen

Met menstruatieproducten zoals Gynotex of de Easecup kun je wel vrijen. Dit zijn beiden producten voor eenmalig gebruik. Eenmalige menstruatieproducten zijn minder duurzaam en milieuvriendelijk dan herbruikbare menstruatiecups. Om te kunnen vrijen zijn onze intiem sponsjes ook nog een duurzaam alternatief.

Houd je vagina gezond

Met de Easecup kun je vrijen en wordt je menstruatievloeiing niet geabsorbeerd. Daarom kun je met de Easecup fijn  vrijen tijdens je menstruatie en je vaginale milieu gezond houden.

Jij kiest

Je maakt natuurlijk zelf uit welk product voor jou het beste is. Laat je keus afhangen van het moment. Wie soms eens wegwerpproduct gebruikt, omdat dit even zo uitkomt, is  nog steeds een stuk bewuster en duurzamer bezig dan een vrouw die haar hele leven alleen maar tampons of maandverband gebruikt.

 

Kan de Divacup overstromen?

De Divacup kan tot 30ml menstruatievocht opvangen. Gemiddeld verliest een vrouw tijdens een menstruatie 30-100ml vocht tijdens één cyclus. Deze cijfers lopen een beetje uiteen, het aantal ml per cyclus: 30-40 ml (Divacup.com) tot 50-100 ml (Grimwade J 1995. The Body of Knowledge: Everything You Need to Know About the Female Cycle Melbourne: William Heinemann pp21-2). De meeste vrouwen legen de Divacup 2 à 3 keer per dag. De Divacup kan maximaal 10 tot 12 uur achter elkaar gedragen worden. Het is de dus niet mogelijk dat de Divacup volraakt en overstroomt.

Op de Divacup kun je aflezen hoeveel menstruatievocht er is opgevangen. Dit helpt je meer bewust te worden van je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen die de Divacup voor het eerst gebruiken zijn verbaasd over de geringe hoeveelheid menstruatiebloed. De Divacup vangt alleen het vrijgekomen vocht op. Reguliere tampons absorberen vocht. Tampons nemen dus ook vocht op, dat normaal niet was vrijgekomen.