Ouderdomskwalen (niets) om je voor te schamen / Kan ik de Divacup direct na mijn bevalling weer gebruiken?

In eerste instantie is het antwoord; ja. Na de bevalling heeft je lichaam natuurlijk tijd nodig om te herstellen. De duurt van het herstel verschilt van vrouw tot vrouw. Bij twijfel natuurlijk altijd eerst contact met je huisarts opnemen.
Is dit je eerste kindje en gebruikte je voor de bevalling Divacup type 1? Dan heb je nu waarschijnlijk een grotere menstruatiecup nodig en die kun je natuurlijk alvast bestellen. Ook De Groene Cup II is een goed alternatief.

Heftig bloedverlies na bevalling

De eerste dagen na de bevalling heb je nog heftig bloedverlies. Die dagen wordt speciaal kraamverband gebruikt. Het bloedverlies zal steeds minder worden, maar is meestal pas na 5 of 6 weken helemaal over. Als je geen hechtingen hebt kun je na 3 weken weer een menstruatiecup gebruiken. Belangrijk is dat je geen pijn voelt bij gebruik en vertrouw vooral ook op je eigen gevoel. Meer kun je ook lezen op: Hoe lang houd je bloedverlies?

Geen menstruatie bij borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft, kan je menstruatie wel een half jaar wegblijven. Het hormoon prolactine – dat de melkproductie regelt – onderdrukt namelijk je eisprong. Meer over menstruatie en borstvoeding kun je lezen op Menstruatie en borstvoeding. Geef je geen borstvoeding dan kan de menstruatie snel na de bevalling weer op gang komen. Al voor de eerste menstruatie ben je ook weer vruchtbaar. De eerste menstruatie zijn vaak nog heftiger dan voor de bevalling, ook kan je cyclus nog een tijdje onregelmatig blijven.

Verslapte bekkenbodemspieren

De bevalling heeft ook invloed op de bekkenbodemspieren. Door bevalling kunnen deze spieren verslappen en uitrekken. De werking van de Divacup berust op deze spieren. Het is raadzaam deze spieren na de bevalling te gaan trainen.

Ook tegen urineverlies

Trainen doe je overigens niet (alleen) om een menstruatiecup te gaan gebruiken. Verslapping van de bekkenbodem na de bevalling leidt tot allerlei kwaaltjes van licht urineverlies tot moeite met klaarkomen. Door te Trainen breng je de spieren weer in vorm en zorg ook dat deze kwaaltjes weer snel verdwijnen. Je kunt je bekkenbodemspieren bijvoorbeeld trainen met de Bekkenbodemtrainer van De Groene Cup.

Mark as helpful. 0

Geplaatst in: Divacup