Herstellen van de zuurgraad van de vagina

Een gezonde vagina

Vaginale ongemakken kunnen je leven negatief beïnvloeden. Ze kunnen je onzeker maken. Ook je zin om te vrijen kan afnemen. Klachten bestaan uit, pijn, irritatie en overmatige vaginale afscheiding. Ook de geur van de vaginale afscheiding kan vies zijn.

Zelfreinigende werking

Onder normale omstandigheden heeft de vagina een zelfreinigende werking. Het is dus niet nodig om je vagina inwendig te reinigen. Uiteraard kun je de uitwendige delen van de vulva wel wassen met water.

De vagina heeft een vaste zuurgraad. Deze zuurgraad houdt de bacteriën in evenwicht. Goede bacteriën blijven leven en zorgen dat slechte bacteriën niet de overhand krijgen.

Verstoorde zuurgraad

Soms raakt de zuurgraad verstoord. Dit kan veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, medicijnen, ziekte, voeding en het gebruik van tampons. Vaginale problemen kunnen ook veroorzaakt worden door een zwangerschap.

Tampons en het vaginale milieu

Vaak wordt de menstruatie gezien als oorzaak van vaginale problemen. Het is echter niet de menstruatie zelf die problemen geeft, maar juist de producten die tijdens de menstruatie worden gebruikt. Een tampon (of spons) zuigt zich niet alleen vol met menstruatiebloed. Ook alle goede vloeistoffen van de vaginale vloeiing verdwijnen in het tampon.

Tampons verstoren dus de zelfreinigende werking van de vagina. Betere en gezondere alternatieven zijn menstruatiecups en menstruatiedisks. Producten zoals de Easecup menstruatiedisk vangen alleen het menstruatiebloed op. Op die manier blijft je vagina gezond.

Scheurtjes in de vaginawand

Daarnaast kunnen tampons gebruikt aan je begin en einde van je menstruatie leiden tot kleine scheurtjes in de vagina wand. De vagina is dan onvoldoende vochtig voor het soepel inbrengen van de tampon. Deze kleine beschadigingen kunnen infecties en irritatie veroorzaken.

Sowieso droogt de vagina uit als een tampon vocht opneemt en er maar weinig menstruatiebloed aanwezig is. Een gezonde vagina bevat altijd vocht en het verliezen van afscheiding is normaal.

Chemicaliën in tampons en maandverband

Ook zijn chemicaliën in tampons en maandverband mogelijke veroorzakers van vaginale klachten en de verstoring van het vaginale milieu.

Overigens is zijn onze wasbare inlegkruisjes en maandverband van bio katoen vrij van schadelijke stoffen. Hierdoor heb je juist minder last hebben van jeuk en schimmelinfecties.

Problemen na de menstruatie

Hoewel het vaginale milieu dus vaak tijdens de menstruatie door tampons verstoord raakt, kunnen klachten later op treden. De vagina heeft tijd nodig om te herstellen.

Bestrijd de oorzaak

In de onderstaande lijst vind je medicijnen die helpen de zuurgraad van de vagina weer goed te krijgen. Probeer altijd na te gaan hoe jouw vaginale problemen ontstaan zijn. Op die manier pak je de oorzaak aan, in plaats van dat je de gevolgen bestrijdt.

Informeer je goed over de producten en medicijnen die je gebruikt. Lees daarnaast ook nog eens over de geur van de vagina en normale vaginale afscheiding.

Let op met vrijen

Klachten maken het vaak niet prettig om te vrijen. Door pijn, irritatie en verminderde zin. Wil je toch vrijen. Belangrijk: Vaginale tabletten en crèmes kunnen het rubber van condooms aantasten.

Zorg ook dat je voldoende opgewonden bent. Gebruik een glijmiddel als je niet voldoende vochtig bent. Op deze manier voorkom je dat je klachten verergeren.

Femiprim vaginale tabletten

Femiprim Vaginaal 250mg 12 St tablettenHet herstellen van de zuurgraad van de vagina kan op een snelle en eenvoudige manier. Een kuur van vaginale tabletten (te koop bij de apotheek onder de naam Femiprim) herstelt het natuurlijke evenwicht van de vagina. Dit is een middel dat de slechte geur snel aanpakt. Tevens herstelt het de vaginale flora.

Natuurlijke bescherming

Femiprim gebruik je voor de natuurlijke bescherming van het micromilieu van de vagina. Dit gebeurt door de pH (zuurgraad) op fysiologisch niveau te houden. Hierdoor bevordert een behandeling met Femiprim de groei van de normale saprofytenflora. Ook creëert het een ongunstige omgeving voor de ontwikkeling van pathogene bacteriën.

Normalisatie van de pH en de vaginale flora

Tijdens de behandeling breng je elke dag één tablet diep in de vagina. Dit doe je bij voorkeur ‘s-avonds voor het slapen gaan.

De Femiprim tablet lost traag op en geeft zijn actief bestanddeel af. Hierdoor wordt de pH snel genormaliseerd.

Om een langdurige normalisatie van de pH en de vaginale flora te waarborgen, wordt aanbevolen Femiprim meerdere weken te gebruiken. Vooral als de omstandigheden een wijziging van de vaginale flora in de hand werken, bijv. tijdens de zwangerschap.

Femiprim kan in alle veiligheid gedurende meerdere maanden worden gebruikt.

Neem contact op met je huisarts als de klachten niet afnemen na een kuur van 6 dagen met de vaginale tabletten.

Behandeling met oraal metronidazol

Bacteriële vaginose en aerobe vaginitis zijn goed te behandelen met een korte kuur van bijvoorbeeld metronidazol. Hiervoor gebruik je tabletten van 2 gram ineens of 2 maal daags 500 milligram gedurende een week.

Van de medicijnen kun je misselijk worden. Tijdens de kuur mag je geen alcohol drinken. Hoewel de behandeling vaak succesvol is, is er ook een redelijke grote kans dat de infectie later opnieuw de kop opsteekt.

Behandelijk van je sekspartners

Het is niet nodig een mannelijke partner mee te laten behandelen. Daarnaast is het advies om een vrouwelijke partner wel mee te behandelen.

Behandeling met Fluomizin

Bacteriële vaginose en aerobe vaginitis worden vaak ook behandelt met Fluomizin. Ook Fluomizin pas je toe in de vorm van vaginale tabletten. Elke tablet bevat 10mg dequaliniumchloride als werkzame stof.

Het Zorginstituut geeft echter aan dat onderzoek aantoont dat bij de behandeling van patiënten met bacteriële vaginose, dequalinium minder effect heeft dan oraal toegediende metronidazol.

Aangeraden wordt om de behandeling tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie te onderbreken.