De pil
De anticonceptiepil wordt meestal kortweg de pil genoemd. De pil bevat vrouwelijke geslachtshormonen. Het gaat dan om synthetisch estradiol en progesteron. Deze synthetisch hormonen zorgen dat de eierstokken zelf geen hormonen meer aanmaken. De eierstokhormonen blijven zo stabiel en laag. Daardoor wordt de eisprong onderdrukt en kan geen bevruchting plaatsvinden.
Doordat de pil twee hormonen bevat spreek men ook wel van combinatiepil. Alternatieve zoals de prikpil en de minipil bevat alleen een synthetisch progesteron. Dat geldt ook voor de hormoonspiraal.
De meest gebruikte anticonceptiemethode
In Nederland en België is de anticonceptiepil de meest gebruikte anticonceptiemethode. En de meestgebruikte pil is de combinatie van het oestrogeen ethinylestradiol met het progestageen levonorgestrel.
Er zijn veel voordelen aan deze methode. Toch zijn er ook een aantal nadelige bijwerkingen, ondanks dat zijn veel meiden en vrouwen tevreden met het gebruik.
Nadelen
Nadelen van de anticonceptiepil, waar tegenwoordig steeds meer aandacht voor is zijn o.a.: Depressieve klachten, gewichtstoename en verminderd seksueel verlangen. Dat zijn dan dus nadelige bijwerkingen.
Als je de pil gebruikt neemt je testosterongehalte ook met 60 procent af. Bij vrouwen verbetert het hormoon testosteron je stemming, geeft je energie en maakt dat je meer zin hebt om te vrijen.
Voordelen
Behalve dat de pil een betrouwbare manier is om een zwangerschap te voorkomen, heeft dit anticonceptiemiddel ook nog een aantal positieve bijwerkingen. Dit zijn o.a. minder bloedverlies bij de menstruatie, mogelijkheid tot uitstel en minder pijn bij de menstruatie en geen pijn bij de eisprong. Daarnaast zorgt de pil ook voor minder klachten (zoals pijn bij het vrijen) van endometriose.
Bovendien verkleint de pil de kans op het ontstaan van goedaardige eierstokcystes. En tenslotte geeft pilgebruik een lager risico op baarmoeder- en eierstokkanker.
Alternatieven
“Er zijn tal van alternatieven voor de anticonceptiepil, maar het ideale anticonceptiemiddel bestaat gezien de eigenschappen en eventuele bijwerkingen niet”
Stopweek
De pil wordt gedurende 3 weken iedere dag geslikt, daarna moet er een week gestopt worden. Dit noem je de stopweek. Tijdens de stopweek treedt een menstruatie op. Door de stopweek over te slaan kun je jouw menstruatie dus uit te stellen.
Na de stopweek slik je weer 3 weken en pil en herhaald alles zich weer.
Menstruatie reguleren
Als je de pil gaat gebruiken wordt je menstruatie dus regelmatiger. Dat kan handig zijn als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Uitstellen van de menstruatie kan dus ook. Soms handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of een leuke date hebt.
Menstruatie stopleggen
Soms kan je menstruatie extra pijnlijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je endometriose hebt. Dan kun je er voor kiezen de pil te gebruiken om de menstruatie helemaal stop te leggen. Dat doe je door de stopweek over te slaan.
Kleine kans op zwangerschap
Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap praktisch nul. De pearl-index laat zien dat de gebruikerszekerheid belangrijk is om een zwangerschap te voorkomen. Het is belangrijk dat geen pil vergeet en de pil zo veel mogelijk op dezelfde tijd inneemt.
Kies een pil die bij je past
Kies wel voor een pil die het beste bij jou past. Door de verschillen in samenstelling zijn sommige pillen meer geschikt als je last hebt van een vette huid en acne, of als je wilt voorkomen dat je aankomt in lichaamsgewicht. Je huisarts kan je helpen een goede keus te maken.
Soms moet je het ook gewoon proberen. Je lichaam moet wennen en het is per vrouw verschillend hoe je op de anticonceptiepil reageert. Na drie maanden weet je meestal wel of de gekozen pil bij je past.
De huisarts helpt
Zoals gezegd kan je huisarts je helpen om de juiste pil te kiezen. Of misschien juist te kiezen voor een andere methode van anticonceptie.
De pil is dus een betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Hormonale anticonceptie heeft dus voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen.
Psychologische bijwerkingen
Als de huisarts in het verleden de pil voorschreef werd vooral gekeken naar tevredenheid over de pil en eventuele lichamelijke bijwerkingen. Tegenwoordig is er ook voldoende aandacht voor de psychische bijwerkingen. Dat is geen standaardwerk, want iedere vrouw reageert anders op het gebruik van de pil.
Bijwerkingen die veel voorkomen zijn een verminderd libido en depressieve klachten. Bij een verminderd libido heb je minder zijn om te vrijen en raak je minder snel opgewonden. Een andere merk of soort pil kan deze bijwerkingen soms verhelpen.
Reacties zijn gesloten.