Prikpil

De prikpil is in Nederland en België verkrijgbaar in 2 soorten. Depo-Provera werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm en Sayana via een injectie onder de huid. De naam prikpil is een beetje verwarrend, het gaat dus niet om een pil maar om een injectie.

De prikpil beschermt je 12 weken tegen zwangerschap. Binnen 12 weken heb je dus weer een nieuwe injectie nodig. Voor de injecties ga je naar de huisarts.

Hormonen in de prikpil

De prikpil bevat medroxyprogesteronacetaat, een kunstmatig vrouwelijk geslachtshormoon dat vergelijkbaar is met progesteron. Dat hormoon zorgt ervoor da er geen eisprong meer plaatsvindt. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat zaadcellen niet door het slijm van de baarmoedermond kunnen doordringen.

Qua hormoonsamenstelling lijkt de prikpil dus meer op het hormoonspiraaltje dan op de anticonceptiepil.

Menstruatie

Je kunt de prikpil niet gebruiken om je menstruatie te reguleren. Als je net begint met de injecties kunnen onregelmatige en langdurende bloedingen voorkomen. Bij langer gebruik gebeurt het wel dat de menstruatie vaak helemaal stopt.

Voor- en nadelen

Sommige vrouwen en meiden zien als belangrijk voordeel van de prikpil dat je er niet elke dag aan hoeft te denken. Een nadeel is zoals al genoemd dat je je menstruatie niet kunt reguleren. Verder kan het een nadeel zijn dat je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Daardoor kan het lang duren voordat je weer zwanger kan worden nadat je gestopt bent.

Bijwerkingen

De prikpil is uitgebreid onderzocht en getest of die veilig is, genoeg bescherming biedt en lichamelijk geen heftige bijwerkingen heeft. Aan de andere kant is er heel weinig onderzoek gedaan naar de psychologische effecten ervan.