Geplaatst op

Sportief afvallen …

vrouwen vol zelfvertrouwen, sportief afvallenTwintig jaar geleden organiseerde ik in mijn toenmalige sportschool de cursus ‘sportief afvallen’. Een samenwerkingsverband met een diëtiste, waarin we 12 weken aan de slag gingen met (voornamelijk) vrouwen met fors overgewicht. De fysieke resultaten waren geweldig, dus na afloop was ik trots op deze, voor die tijd, vernieuwende cursus.

Goed in afvallen, maar nog beter in aankomen

Totdat ik, soms nog jaren later, deelneemsters tegen kwam. Ze excuseerden zich (ongevraagd) dat ze toch weer aangekomen waren en dat ze binnenkort weer kwamen sporten. Dit proces herhaalde zich nog een aantal keren in de loop der jaren. Langzaamaan begon het bij mij te dagen, dat deze dames enorm goed waren in ‘afvallen’, maar nog net iets beter waren in ‘aankomen’. Wat ik ook bemerkte was steevast een vrij negatief zelfbeeld bij deze dames.

Zelfvertrouwen

Inmiddels ben ik naar de mentale kant van bewegen geëvolueerd. Ik werk als trainer/coach, waarin ik bewegen als middel gebruik om bepaalde mentale processen op gang te krijgen. Nu weet ik zeker wat ik destijds ook al aanvoelde. Namelijk dat ’afvallen’ niet het probleem is, want daarin zijn de mensen die deze cursussen volgen meester(es). Maar dat het negatieve zelfbeeld in combinatie met het verwrongen schoonheidsideaal, zorgt voor een onmogelijke opgave. En dat iedere ‘mislukte’ poging het zelfvertrouwen van de betrokkenen verder ondermijnt. En dat is dan weer aanleiding is voor een hernieuwde cyclus van afvallen en aankomen…..

Laat je niet ‘gek’ maken..

Ik zou eigenlijk twee dingen willen zeggen tegen alle mensen die zo graag af willen vallen. Ten eerste; als je aan je lichaam gaat werken, werk dan ook lekker aan je zelfvertrouwen/zelfbeeld want dat zal je uiteindelijk veel meer opleveren dan de continue ‘strijd’ tegen kilo’s. En ten tweede; bedenk dat aan het huidige schoonheidsideaal nagenoeg niemand kan voldoen. Ga eens lekker in de sauna liggen en kijk eens ongegeneerd naar je medemens. Ik denk niet dat je in een volle sauna een mens kan vinden met dat ‘perfecte lijf’. Dus als je aan je uiterlijke verschijning wilt werken, stel dan ook je doelen realistisch.

Schoonheid…

Laatst liep ik weer een deelneemster van de cursus van 20 jaar geleden tegen het lijf. Ze was ten opzichte van toen niet heel veel slanker. Het is een prachtige vrouw (geworden). Een heerlijk, vrolijk mens wat blaakt van zelfvertrouwen en waar de humor vanaf straalt. Ik weet zeker dat iedere man (maar waarschijnlijk ook vrouwen) opkijken als zij een ruimte binnenkomt. Tja; wat is dan schoonheid…. ?


Peter Verbeek combineert coaching en beweging. Als ondernemerscoach merkte hij dat coaching effectief is, maar dat als dit gecombineerd werd met een fysieke inspanning, het effect nog veel beter was en sneller bereikt kon worden. Ook voeding wordt bij zijn coaching betrokken. Kortom een holistische aanpak die zeker tot duurzaam resultaat zal leiden. http://www.peter-verbeek.nl/peter-verbeek/