Geplaatst op

Metalen in tampons: Nieuwe studie zet vraagtekens bij veiligheid

Er is nieuws over tampons dat je misschien wilt weten. Een onderzoeksteam onder leiding van Dr. J.A. Shearston heeft iets opvallends ontdekt: er zitten metalen in tampons. Ja, echt waar!

Ze hebben 30 tampons van 14 merken onderzocht en vonden sporen van 16 verschillende metalen. Sommige daarvan, zoals lood, cadmium en arseen, zijn niet bepaald dingen die je in je lichaam wilt hebben. Lood zat zelfs in alle geteste tampons.

Wat ze verder ontdekten:

  • Biologische tampons? Niet per se beter. Ze hadden meer van sommige metalen, minder van andere.
  • Tampons uit de EU/VK leken iets minder van de schadelijke metalen te bevatten dan die uit de VS.
  • Tussen huismerken en A-merken zaten ook verschillen, maar geen duidelijk patroon.

Dr. Shearston zegt hierover: “Deze resultaten laten zien waarom het slim kan zijn om na te denken over andere opties tijdens je menstruatie. Dingen zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband zouden wel eens een betere keuze kunnen zijn.”

Het onderzoeksteam benadrukt dat er eigenlijk nauwelijks regels zijn voor wat er wel en niet in tampons mag zitten. Ze vinden dat dat moet veranderen.

Ben je al fan van herbruikbare menstruatieproducten? Top, je bent goed bezig! Gebruik je nog tampons? Misschien is dit een mooi moment om eens te kijken naar andere opties.

Dr. Shearston sluit af: “We moeten nog meer onderzoek doen naar wat dit precies betekent voor je gezondheid. Maar het is goed om bewust na te denken over wat je gebruikt tijdens je menstruatie. Kies iets wat goed is voor jou én voor het milieu!”