Geplaatst op

Eerste Nationale Dag van de Vrouwengezondheid

Op 25 mei wordt in de Jaarbeurs in Utrecht voor het eerst de Nationale Dag van de Vrouwengezondheid gehouden. Dit evenement, georganiseerd door de stichting Voices for Women, richt zich op het verbeteren van de kennis en zorg omtrent vrouwengezondheid. De dag biedt een platform voor zorgmedewerkers, wetenschappers, patiëntenorganisaties en vrouwennetwerken om kennis te delen en genderspecifieke zorg te bevorderen.

Noodzaak van Vrouwenspecifieke Zorg

Mirjam Kaijer, initiatiefnemer en directeur van Voices for Women, benadrukt de urgentie van dit evenement. “Nog steeds krijgen vrouwen in 2024 niet altijd de juiste zorg omdat veel medisch onderzoek op mannen is gebaseerd. Dit leidt tot misdiagnoses en verkeerde behandelingen, soms met fatale gevolgen.” Kaijer wijst op de verschillen in ziektebeelden tussen mannen en vrouwen die vaak over het hoofd worden gezien.

Groot Kennishiaat

Uit meldingen van duizenden vrouwen blijkt een groot kennishiaat in de medische zorg voor vrouwen. Kaijer stelt: “Geneeskundestudenten leren nog te weinig over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke lichamen. Hierdoor kunnen artsen niet altijd de juiste behandeling bieden, wat leidt tot onjuiste diagnoses en onnodig leed.”

Normalisatie van Vrouwelijk Leed

Hoogleraar en gynaecoloog Fedde Scheele van de Vrije Universiteit in Amsterdam noemt dit fenomeen de ‘normalisatie van vrouwelijk leed’. “Vrouwenklachten worden vaak afgedaan als psychische problemen of ‘vrouwenkwaaltjes’, terwijl er voor veel van deze klachten wel degelijk medische oplossingen zijn als ze juist worden gediagnosticeerd.” Scheele benadrukt dat de historische focus op mannelijke symptomen bijdraagt aan deze misstanden.

Economische Impact

De misdiagnoses en bijbehorende medische kosten hebben ook een grote economische impact. Volgens een internationale studie kost het de Europese samenleving jaarlijks zo’n 750 miljard euro, wat neerkomt op 5 procent van het Europese budget.

Politieke Aandacht

De Nationale Dag van de Vrouwengezondheid trekt ook politieke aandacht. Demissionair minister Dijkstra (Medische Zorg) zal aanwezig zijn. Ze maakte eerder dit jaar bekend dat er extra geld wordt uitgetrokken voor onderzoek naar vrouwengezondheid. Dit evenement markeert mogelijk het begin van een belangrijke verschuiving in de vrouwengeneeskunde, met de bedoeling om het jaarlijks te herhalen.

Programma en Activiteiten

Het evenement biedt een uitgebreid programma met lezingen, workshops en optredens van artiesten. De presentatie is in handen van Bridget Maasland en Tanja Jess. Het doel is om de kennis over vrouwengezondheid te verspreiden en de zorg voor vrouwen te verbeteren.

Vooruitblik

Kaijer hoopt dat de Nationale Dag van de Vrouwengezondheid een jaarlijks terugkerend evenement wordt. “Wij gaan net zo lang door totdat elke vrouw de juiste medische zorg krijgt.”

Voor meer informatie en tickets, bezoek www.dagvandevrouwengezondheid.nl.