Handige tips en weetjes over menstruatiecups

En omdat niemand haar erom gevraagd heeft, deelt Kim Rosas nu nog wat handige tips en weetjes over het gebruik van menstruatiecups met je. Dingen die je eigenlijk van haar niet wilt horen. Tips die zijzelf
heeft ontdekt na enkelen maanden gebruik te maken van de Divacup. Lees ook vooral haar blog Het kan bloederig zijn!

Scheer je grote schaamlippen

Dit maakt het inbrengen en verwijderen van de cup een stuk gemakkelijker. Ik ben geen pornoster uit de jaren ’70, maar ik scheer mijn schaamhaar af en toe wel bij. Mijn eerste poging met Divacup viel precies tussen twee scheerbeurten in, toen besefte ik ook dat het handig is om het haar weg te scheren. Na het scheren ging het inbrengen en verwijderen een stuk beter en was het ook minder gevoelig.

Kort het steeltje een stukje in

De Divacup heeft een vrij lange steel, dat helpt je met het verwijderen. De lengte van de steel is te lang voor veel vrouwen, die ik hierover gesproken heb. Als je het steeltje voelt zitten is dat niet prettig. Overweeg dus het steeltje in te korten tot de eerste inkeping. Verwijder het steeltje niet helemaal, want dat bemoeilijkt het verwijderen van de menstruatiecup.

Wees niet preuts

We hebben allemaal een vagina (die paar mannen die mijn blog weleens lezen zijn nu allang afgehaakt) en we kunnen er niet onderuit die af en toe eens aan te raken. Bij het gebruik een menstruatiecup is het contact met de vagina misschien net iets meer dan met tampons. Uiteindelijk is het zeker de moeite waard.

Sinds ik moeder ben geworden ben ik sowieso wel gewend geraakt aan het contact met lichaamsvocht… en als je het echt wil weten bij het het inbrengen is het net iets minder erg als bij het verwijderen.

Poepen is het lastigste

Iedereen poept dus we kunnen daar gewoon als volwassen mensen over praten. Omdat je tijdens het poepen ook perst is het mogelijk dat je de menstruatiecup meeperst.

De menstruatiecup kan omlaag zakken of zelfs uitgeperst worden tijdens het poepen. In dat geval kun je niet anders dan de cup helemaal verwijderen, legen, wassen en opnieuw inbrengen. Nu ik dat weet verwijder ik mijn menstruatiecup meestal al voor het poepen.

Ik was de cup eerst schoon en leg deze klaar om in te brengen. Je kan de menstruatiecup natuurlijk ook gewoon inhouden, misschien heb je meer geluk dan ik. Ik meld het, dan weet je straks in elk geval dat je niet de enige bent met dit probleem.

Het is buitengewoon fascinerend

Ik had verwacht dat het opgevangen menstruatiebloed in de cup mij weinig zou doen. In plaats daarvan raakte ik er door gefascineerd. De meeste vrouwen zien hun menstruatievocht nauwelijks en hebben er geen idee van hoe het er precies uitziet.

Het meest verbazingwekkend vind het bloed dat zich in rode patronen verspreidt door het toiletwater als ik mijn cup er in leeg. Het ziet er uit als een lava lamp, maar goed zoals ik al zei, dit zijn de dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt weten. Oh en mocht je wel in zijn voor zulke dingen dan vind je vast wel een goede bestemming voor jouw bloed; misschien als kunstwerk, grap of gewoon om er mee te verven. Is er misschien een markt voor de verkoop van menstruatiebloed? (grapje…)

Wasbak of toilet? Handdoek of toiletpapier? Los of in het zakje?

Een menstruatiecup leeg je dus in het toilet en en daarna spoel je ‘m af onder de kraan, soms blijft er wat bloed in de cup achter bij de randjes. Spoel je het dan af onder de kraan en spoel je het bloed door de gootsteen? Dat mag. Ik doe dat niet, ik doe wat water in de cup en loop vervolgens naar het toilet om de cup nogmaals te legen. Daarna was ik de menstruatiecup verder schoon met warm water en zeep.

Moet de menstruatiecup afgedroogd worden?

En hoe maak je de Divacup vervolgens droog? Voor mij voelt het vreemd de handdoek te gebruiken waar je ook je handen mee afdroogt… maar goed je hebt de cup toch net schoongewassen. Ik zelf gebruik een velletje toiletpapier om de buitenkant droog te maken. Om de binnenkant maak ik mij niet druk.

Raak het bewaarzakje niet kwijt

En waar laat je de menstruatiecup als je deze tijdelijk hebt verwijderd voor een toiletbezoek of om bijvoorbeeld te douchen? Het meegeleverde zakje kun je gebruiken voor een schone menstruatiecup. Ik heb overwogen om de menstruatiecup in dat geval gewoon zichtbaar neer te leggen, daar heb ik toch van afgezien. Raak het meegeleverde zakje dus niet kwijt.

Het is even wennen, maar het is de moeite waard

De leercurve is een kleine prijs die je moet betalen voor iets dat hoogste waarschijnlijk je leven op een positieve manier gaat veranderen. Toen ik de Divacup voor het eerst een hele dag gebruikt had, was ik er zo vol van dat ik mijn man er over vertelde. Ik zal zijn gezicht niet meer vergeten toen hij het hoorde. De menstruaties die ik nu heb, zijn de vrolijkste die ik ooi gehad heb. Natuurlijk, ik heb nog steeds weleens een minder moment. Het kan ook frustrerend zijn als de menstruatiecup niet meteen goed zit, maar dat is niets vergeleken met de gemoedsrust en het gemak dat de Divacup mij gebracht heeft.

Je bespaart ook nog eens een hoop geld

En zelfs zonder dat alles- met de Divacup bespaar je een hoop geld! Nooit meer de stress van het niet in huis hebben van tampons of maandverband, terwijl je menstruatie onverwacht of eerder kwam.

Vertel je vriendinnen over de voordelen van een menstruatiecup

Zelf was ik ook nooit een menstruatiecup gaan gebruiken, als mijn vriendinnen mij er niet over hadden verteld. Stel je nu voor dat ik je vriendin ben (misschien ben ik dat wel!) en volg mijn advies. Ik heb zelf een Divacup gekocht, een cup van een ander merk is misschien net zo goed.