Geplaatst op

Lady-Comp; de natuurlijke anticonceptie

Het is zeker een gesprek dat tussen vriendinnen vaak voorkomt: wat voor anticonceptie gebruik jij? Zo zijn er de bekendere methodes als de pil, het spiraaltje of het condoom. Ook zijn er de minder bekende methodes als de prikpil, de anticonceptiepleister en de Lady-Comp. Elk middel heeft zo zijn voor- en nadelen. De Lady-Comp blijkt echter steeds populairder omdat het de meest natuurlijke vorm van anticonceptie is. Er zijn geen bijwerkingen van hormonen en het apparaat luistert naar jouw lichaam.

Lady-Comp; de natuurlijke anticonceptie

De Lady-Comp

Wat is de Lady-Comp precies? De Lady-Comp is een klein computertje dat via een algoritme je cyclus meet. Elke ochtend nog voor je uit bed stapt leg je thermometer onder je tong. Aan de hand van de basale temperatuur die wordt gemeten weet de Lady-Comp in welk deel van je cyclus je zit. Je temperatuur daalt namelijk een beetje op het moment van de ovulatie en stijgt zo’n 12 tot 24 uur later weer tussen de 0,2 en 0,5 graad. Na de meting geeft de Lady-Comp aan of je die dag vruchtbaar bent of niet en of je dus seks kunt hebben zonder zwanger te worden. Het is een klein computertje dat je handig kunt meenemen in een bijgeleverd leren hoesje.

Duur maar duurzaam

Het grootste nadeel van de Lady-Comp is misschien wel de grote aankoop die je moet doen. Nieuw is de Lady-Comp rond de €500,-, al is dit wel een uitgave die je maar één keer hoeft te doen in plaats van maandelijks zoals bij de pil of de nuvaring. De enige kosten die je hebt, zijn die voor het opladen van het apparaat. Als je de goedkoopste energieleverancier hebt, voel je de kosten van de stroom die het apparaat verbruikt eigenlijk niet. Je kunt het best oplaadbare batterijen van Lady-Comp zelf gebruiken.

Ben jij gedisciplineerd genoeg voor de Lady-Comp?

Het is bij deze methode erg belangrijk dat je gedisciplineerd elke ochtend voor je uit bed gaat je temperatuur opmeet, het liefst elke dag op dezelfde tijd. Doe je dit niet, dan zal het algoritme niet de mogelijkheid hebben jouw cyclus te leren kennen. De Lady-Comp zal dan meer rode dagen aangeven, wat betekent dat het niet zeker is dat je die dag niet vruchtbaar bent. Sta je elke dag op dezelfde tijd op, ook in het weekend? Dan is deze methode een echte aanrader. Geen gedoe met condooms, geen pijn van een spiraaltje en geen bijwerkingen van de pil. Kortom; geen ‘troep’ in je lichaam. De Lady-Comp is 99,3 procent betrouwbaar.

Wat wil jij?

Al met al is het verstandig je te verdiepen in de verschillende anticonceptiemethoden door het erover te hebben met een (huis)arts, je in te lezen op internet en er met vriendinnen over te praten. De Lady-Comp is een natuurlijke methode die duurzaam is voor je lichaam en het milieu. Het apparaat luistert naar jouw natuur, maar het moet wel bij je passen. Ga dus goed na wat jouw prioriteiten en wensen zijn voor je een keuze maakt. Naast de Lady-Comp is er ook een Daysy en de Pearly; dezelfde apparaten, maar dan in andere formaten, met een andere prijs en met net iets andere specificaties.