Geplaatst op

Internationale Vrouwendag!

Op donderdag 8 maart 2018 is het Internationale Vrouwendag!

En daarom is het de hele dag gratis verzenden bij je bestellingen in onze webshop. Hiervoor kun je de kortingcode “wvivd2018” gebruiken.

Gendergelijkheid

Dit jaar staat tijdens de Internationale Vrouwendag het thema #gendergelijkheid centraal.

Mannen en vrouwen zouden dezelfde rechten moeten hebben

In de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Toch blijkt in de praktijk een dergelijke verklaring niet altijd voldoende te zijn. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een vreedzame en duurzame wereld. Desondank dat zijn vrouwen en meisjes vaak nog achtergesteld ten opzichte van jongens en mannen.

Het vijfde doel

Gelijkwaardigheid wordt in de Sustainable Development Goals omschreven in het vijfde doel. Hierin staat beschreven dat vrouwen en mannen gelijke rechten moeten hebben. Dit geldt op het gebied van onderwijs, gezondheid en werk.

Menstruatie belemmert gendergelijkheid

In veel landen ervaren meisjes, vrouwen eigenlijk alle menstrueerders wanneer ze menstrueren een belemmering op deze gebieden. Jonge meisjes kunnen in veel landen niet naar school tijdens hun menstruatie. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van menstruatieproducten en de benodigde sanitaire hygiëne. Veel menstrueerders stoppen dan ook met vroegtijdig school.

Gebrek aan hygiëne en kennis van het eigen lichaam

Wanneer we het gaan hebben over gezondheid ontbreekt het voor veel vrouwen aan goede mogelijkheden tot hygiëne. Ook kennis over de werking van hun eigen lichaam (menstruatiecyclus bijvoorbeeld) ontbreekt. Hierdoor is het niet mogelijk om betere voorwaarden te kunnen scheppen voor een betere gezondheid.

Menstruatie veroorzaakt ongelijkheid op het gebied van werk

Veel vrouwen kunnen zo’n last hebben van hun menstruatie dat ze zichzelf daarvoor ziek melden op hun werk dit zorgt ook voor ongelijkheid op het gebied van werk. In veel landen haken meisjes dus in het onderwijs al af wanneer ze gaan menstrueren en het gevolg is een ongelijkheid op hun mogelijkheden tot het krijgen van een goede baan.

De Menstruatiestransitie

Menstruatie heeft dus een grote invloed op het leven van een vrouw/meisje/menstrueerder!
Wij vinden het daarom belangrijk dat menstrueerders een goede kennis hebben van hun eigen lichaam (#bodyawareness) en hun menstruatiecyclus. Ook vinden we het belangrijk dat er een goede voorlichting is op het gebied van menstruatieproducten en de alternatieve mogelijkheden die er zijn. Zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken in wat het beste bij hun lijf en leven past. Dit noemen we dan weer @menstruatietransitie.

Als we het over menstruatie hebben hebben speelt #gender dan eigenlijk wel een rol? We zijn allemaal mens en op dat gebied zouden we gelijk moeten zijn! #mensgelijkheid

#wijzijngelijkwaardig ‪#‎PressforProgress