Erogene zones

Een erogene zone is een gebied van het menselijk lichaam dat bij aanraking seksuele gevoelens kan opwekken. Deze zones kunnen van persoon tot persoon verschillen. Zo zijn vooral de gebieden rond de geslachtsorganen en anus erogene zones. Ook de onderbuik en binnenkant van de dijen worden daartoe gerekend. Tenslotte geldt voor veel mensen dat de tepels en lippen eveneens erogene zones zijn.

Andere specifieke plekken die een een erotisch gevoel kunnen opwekken

Andere specifieke plekken die bij veel mensen een erotisch gevoel kunnen opwekken als ze gestreeld of op een andere manier zacht aangeraakt worden zijn: de oorlellen, nek en hals, de rug, perineum, billen, vingers en/of voeten.

Ons lichaam is een erotische zone op zichzelf

Het hele lichaam kan zelfs erotisch benaderd worden, het volledige huidoppervlak is in feite een erotische zone. De reactie op het stimuleren van de erogene zones hangt nauw samen met het aantal zenuwuiteinden dat in het gebied samenkomt.

Elke persoon reageert anders op aanraking en stimulatie

Uiteraard verschilt het per persoon welke lichaamsdelen specifiek en op welke manier aangeraakt dienen te worden om erotische gevoelens op te wekken. Daarom geldt wat de een prettig vindt, is voor de ander te hard of te zacht. Datzelfde geldt voor de plekken die aangeraakt worden. Dus waar de een het prettig vindt aangeraakt te worden, vindt de ander dit misschien onprettig.

Stimulatie van de erogene zones

Als onze erogene zones geprikkeld worden kan dat een seksuele reactie geven. Als reactie raken we meer ontspannen en krijgen bijvoorbeeld seksuele fantasieën en gedachten. Soms volgt er ook seksuele opwinding die uiteindelijk zelf tot een orgasme kan leiden.

Wat zijn jouw ergone zones?

Als je zelf goed weet wat je prettig vindt zul je meer plezier aan het vrijen beleven. Daarom is het ook niet vreemd om jezelf te stimuleren en te masturberen. Ook een zelfonderzoek kan jou meer vertrouw maken met je dieper gelegen erotische zones. De erogene zones van de vrouw zijn niet altijd even makkelijk te vinden, als je bijvoorbeeld denkt aan de g-spot en a-spot.

Ken elkaars erogene zones

Partners die seksueel goed op elkaar ingespeeld zijn kennen elkaars erogene zones en maken van die kennis gebruik om hun partner seksueel op te winden. Nieuwe koppels hebben om deze reden dan ook tijd nodig om elkaar op dat gebied te leren kennen, waardoor de seks in het begin nog enigszins onwennig kan zijn.