Medicijnen voor vrouwen

Veel medicijnen zijn speciaal bedoelt voor vrouwen of hebben een specifieke werking voor vrouwen. Daarbij kunnen we in de eerste plaats natuurlijk denken aan hormonen.

Ook op andere medicijnen kunnen we anders reageren, omdat ze al dan niet onze menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden.

Hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie vormt een belangrijke groep van medicijnen, die ons leven sterk kunnen beïnvloeden. In de eerste plaats voorkomen ze natuurlijk dat we niet zwanger raken. Daarnaast beïnvloeden ze onze menstruatiecyclus. En tenslotte blijken ze redelijk wat bijwerkingen te hebben.

Voorbeelden van hormonale anticonceptie zijn natuurlijk de combinatiepil en het hormoonspiraaltje.

In Nederland en België gebruikt ruim 40% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd een vorm van hormonale anticonceptie (2020). Daarentegen kiest slechts 8% voor natuurlijke anticonceptie zonder hormonen.

Bijwerkingen hormonale anticonceptie

De volgende bijwerkingen van hormonale anticonceptie zijn bekend:

  • Spotting
  • Doorbraakbloedingen
  • Libidoverlies
  • Puistjes
  • Gewichtstoename
  • Stemmingswisselingen
  • Pijnlijke borsten
  • Hoofdpijn

Risico op trombose

Hoewel het zelden voorkomt heb je een licht verhoogd risico op een trombosebeen of longembolie. Dit geldt voor hormonaal anticonceptiemiddelen met twee soorten hormonen. Daarbij gaat het om een combinatie van oestrogeen en progestageen.

Auto-immuunziekten

De hormonale anticonceptie beïnvloedt het stresshormoon cortisol. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd geldt dit ook voor het hormoonspiraaltje. Cortisol speelt een grote rol bij ontstekingsreacties in ons lichaam. Mogelijk kan hormonale anticonceptie een rol spelen bij het ontstaan van auto-immuunziekten, zoals reuma. Auto-immuniteit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

NSAID’s en corticosteroïden zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. NSAID’s kunnen menstruatieklachten verminderen, maar worden afgeraden als je zwanger wilt worden. Ook bij het geven van borstvoeding gebruik je beter geen NSAID’s.

Corticosteroïden beïnvloeden de menstruatiecyclus. Daarnaast kunnen deze medicijnen het vaginale milieu verstoren.

Antidepressiva

Antidepressiva gebruik je om de symptomen van een depressie te verminderen. Soms helpen deze medicijnen ook bij angststoornissen, zoals de paniekstoornis, de sociale fobie en de obsessieve-compulsieve stoornis.

Effect op je seksleven

Veel antidepressiva (SSRI’s) bevatten serotonine en kunnen daarom een negatief effect op je seksleven hebben. Veel vrouwen ervaren een verlaagd libido en krijgen moeite met klaarkomen. Ook merken sommige vrouwen een verminderde gevoeligheid van de erogene zones en worden ze bij seksuele opwinding minder snel vochtig.

Bijwerkingen hartmedicijnen

Gebleken is dat veel medicijnen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen meer bijwerkingen te hebben dan bij mannen. Vaak wordt medicijn-onderzoek gedaan met meer manlijke dan vrouwelijke deelnemers. Dat betekent ook we simpelweg minder goed weten hoe deze medicijnen bij vrouwen werken. Daarom is extra onderzoek hard nodig.

Kennisachterstand

Over het algemeen is er een kennisachterstand over hart- en vaatziekten bij vrouwen. De Hartstichting wil dat de kennisachterstand wordt ingehaald.

Vrouwen gebruiken meer medicijnen

Vrouwen worden gemiddeld niet alleen ouder dan mannen. Tijdens hun leven gebruiken ze ook meer verschillende soorten medicijnen. Slaapmiddelen, antidepressiva en pijnstillers worden vaker aan vrouwen voorgeschreven.