NSAID’s

NSAID’s (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. Een ander woord hiervoor is prostaglandinesynthetaseremmers. NSAID’s remmen niet alleen ontstekingen maar hebben vaak ook een pijnstillend en koortsverlagend effect.

Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib. Het acetylsalicylzuur (aspirine, Aspegic) wordt ook tot de NSAID’s gerekend. Deze stof was er al een eeuw voordat de eigenlijke NSAID’s werden ontwikkeld en heeft bovendien een werking op de bloedstolling.

NSAID’s bij menstruatiepijn

Bij pijn is paracetamol de eerste keuze, omdat het geen maagklachten geeft. Bij lichte menstruatieklachten kan dat al voldoende zijn. Helpt paracetamol onvoldoende, probeer dan een NSAID. NSAID’s zijn meestal effectief, ook bij hevigere buik- en rugpijn.

Wat is het effect van NSAID’s op de menstruatie?

Werking NSAID’s verlagen de productie van prostaglandinen door remming van het enzym cyclo-oxygenase. Gezien de rol van de prostaglandinen bij het ontstaan van dysmenorroe, is verbetering van de klachten te verwachten. NSAID’s kunnen de hoeveelheid bloedverlies bij de menstruatie enigszins verminderen en worden daarom soms ook voorgeschreven bij heftig menstrueel bloedverlies.

Bijwerkingen en toepassing van NSAID’s

NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Mensen met maag-, darm-, hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 60 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s. Zorg dat u de NSAID’s op de dagen dat je pijn hebt met een vaste regelmaat inneemt op die manier bouw je een “spiegel” op.

NSAID’s tijdens de zwangerschap

In het derde trimester van de zwangerschap hebben NSAID’s een remmend effect op de weeën. Het gebruik bij vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt sterk ontraden.