Seks en zwangerschap

Seks en zwangerschap

Bij veel vrouwen leeft een twijfel over het hebben van seks tijdens de zwangerschap. Er zijn echter geen medische gronden om niet te vrijen tijdens je zwangerschap. Je kunt gewoon met elkaar naar bed gaan zonder dat je kindje enige gevaar loopt.

Het kindje wordt beschermt door de vliezen en het vruchtwater.

Sterker nog vrijen houdt je bekken soepel, wat voordelen heeft bij de bevalling.

Ook het hebben van orgasme is geen enkel probleem. Het samentrekken van de baarmoeder gebeurt ook wel als je niet klaarkomt. Seks is mogelijk tot dat de vliezen breken.

Behoefte aan seks

Er zijn dus geen medische gronden om je van seks te onthouden. Dat is maar goed ook want 9 maanden is lang. Belangrijk is vooral te vertrouwen op je gevoel. Als jij zin hebt kan het. Aan de andere kant is het geen verplichting.

Tijdens de zwangerschap staat je hele hormoonhuishouding op zijn kop. Je lichaam verandert sterk. Je behoefte aan seks zal hierdoor ook anders zijn dan normaal. Praat hierover ook met je partner.

De eerste 3 maanden

In de eerste drie maanden hebben de meeste vrouwen minder behoefte aan seks dan normaal. Ze moeten wennen aan hun nieuwe situatie. De hormonen spelen op, wat o.a. leidt tot prikkelbaarheid, misselijkheid en soms zelfs depressie. Dit wil ook weer niet zeggen dat je geen behoefte aan seks hebt of dat je raar is als je wel gewoon vrijt.

Tot de achtste maand

Vanaf de vierde tot de achtste maand neemt de behoefte aan seks vaak weer sterk toe. Opnieuw die hormonen. Soms zorgen de hormonen ook dat je veel makkelijker kunt klaarkomen.

Extra aandacht voor het perineum

Regelmatig masseren van het perineum (het gebied tussen vagina en anus) met Perineum Massageolie helpt om dit soepeler te maken en hierdoor beter in staat mee te bewegen tijdens de bevalling.  Dit verkleint de kans op inscheuren of de noodzaak tot inknippen.

De Perineum Massageolie kan vanaf de 34e week van je zwangerschap gebruikt worden. Je partner vragen de massage te doen, kan het natuurlijk ook nog eens tot een aangename bezigheid maken. En misschien ontdek jij zo wel je PS-spot 🙂

De achtste en negende maand

In deze maanden neemt de behoefte aan seks soms weer wat af. Hoewel de meningen hierover verschillen kunt u in deze periode het beste een condoom gebruiken. (zie ook risico’s). Sommige artsen adviseren om in dat stadium geen seks meer te hebben, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Wanneer je wel wilt vrijen, raden deze artsen je ook aan om in ieder geval een condoom te gebruiken.

Anderen zeggen weer dat seks in deze periode juist wel kan. Bedenk daarbij wel dat het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. Wel staat vast dat er niets in de vagina mag komen wanneer de vliezen zijn gebroken. Er is dan immers een open verbinding naar je baby.

Vrijen kan de bevalling alleen laten beginnen wanneer je baby toch al op het punt staat om geboren te worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een vrijpartij eerder in de zwangerschap tot gevolg heeft dat je kindje te vroeg wordt geboren.

Een orgasme stimuleert de spieren van je baarmoeder en kan ervoor zorgen dat de weeën beginnen. Het sperma van je partner bevat bovendien het hormoon prostaglandine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederhals zachter en soepeler wordt en zich zo voorbereidt op de bevalling. Daarnaast stimuleert het vrijen de cellen in je baarmoederhals om zelf prostaglandine aan te maken.

Het (zachtjes) masseren van je tepels tijdens een vrijpartij heeft ook tot gevolg dat er een hormoon (oxytocine) vrijkomt dat je baarmoedermond week maakt. Daarnaast kan het stimuleren van je borsten hevige samentrekkingen teweegbrengen in je baarmoeder. Ook hierdoor zouden de weeën op gang kunnen komen.

Risico’s

Totdat de vliezen gebroken zijn loopt de baby geen risico en kun je met elkaar vrijen en neuken.

Over seks in de laatste twee maanden van de zwangerschap verschillen de meningen een beetje. Daarom kun je in deze maanden met beste een condoom gebruiken als je met elkaar naar bed gaat.

In de 8e en 9e maand zou er een risico zijn dat de baby een infectie oploopt.

Verder zou in deze maanden het risico bestaan dat het hormoon prostaglandine in de sperma de bevalling opwekt.

Standjes

Bij het vrijen gaat je buik natuurlijk steeds meer in de weg zitten. Wil je toch met elkaar naar bed gaan dan zul je op zoek moeten gaan naar andere standjes.

De man liggend op zijn rug en jij daar boven op. Geen last van je buik. Je kunt elkaar goed goed aanraken en strelen. Bovendien kun jezelf het tempo bepalen.

Penetratie van achteren lost ook het buikprobleem op. Op zijn hondjes is nu geen aanrader. Wel kun je allebei op je zij liggen, lepeltjes, de man ligt achter je. Ook jij op je rug en hij op zijn zij. Jij slaat je benen om hem heen.

Ook kan je panter op een stoel zitten en jij daar weer bovenop. Opnieuw prettig omdat jij het tempo bepaalt.

Wees gewoon creatief, doe waar je zin in hebt. Geniet samen van jouw veranderende lichaam. En heb je geen zin om te neuken, strelen, likken en knuffelen kan natuurlijk ook!