In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht.
Soms raakt dit evenwicht verstoord. In dat geval gaan bepaalde soorten bacteriën overheersen. Dit noemen we bacteriële vaginose. Verstoringen van het vaginale milieu worden ook vaak veroorzaak door het gebruik van tampons.
Tampons verstoren het vaginale milieu
Tampons zuigen niet alleen het menstruatiebloed op. Ook alle goede vloeistoffen worden uit de vagina gehaald. Juist deze goede vaginale afscheiding zorgt voor een zelfreinigende werking van de vagina. Daarom hoef je een gezonde vagina ook niet te wassen. Je wast uitsluitend de uitwendige delen van de vulva met water.
Kies een menstruatieproduct dat niet absorbeert
Vrouwen die overstappen naar een menstruatiecup of menstruatiedisk ervaren minder vaginale ongemakken. Menstruatieproducten die niet absorberen houden het vaginale milieu namelijk gezond! Hierdoor zorgen menstruatiecups dat bacteriële vaginose niet meer verschijnt. Ook vaginale schimmels komen minder voor bij vrouwen die een menstruatiecup gaan gebruiken.
Andere oorzaken
Daarnaast kunnen verschillende anderen factoren het evenwicht in de vagina verstoren:
- vaginale spoelingen, zeep of -deoderant.
- medicijnen zoals antibiotica of corticosteroïden
- een ziekte zoals diabetes mellitus
Wassen en vaginale producten oorzaak bacteriële vaginose
Juist doordat veel vrouwen hun vagina te vaak wassen en zorgvuldig willen wassen kan (vaak ongemerkt) een bacteriële vaginose ontstaan. Ook door een verstoring van de vaginale flora kan een bacteriële vaginose ontstaan.
Bacteriële vaginose onschuldige, maar wel vervelend
Bacteriële vaginose is een onschuldige, maar wel vervelende aandoening. Het geeft een grijs-witte afscheiding. En een onprettig ruikende vagina.
Zonder behandeling kan het enkele weken tot maanden duren voor de bacteriële vaginose verdwijnt. Hierbij is de beste behandeling het herstellen van de zuurgraad (PH) van de vagina.
Tijdens zwangerschap
Bij een zwangerschap is bacteriële vaginose overigens minder onschuldig. Ben je zwanger en krijg je last van bacteriële vaginose neem dan contact op met je huisarts. Dan kan je een huisarts een behandeling voorstellen.
Extra wassen helpt niet
Bij sterke vaginale geuren gaan heel wat vrouwen de vagina meer wassen. Of kiezen ze voor vaginale producten die de geur maskeren. Dat lijkt een logische keuze. Toch is feit dat deze producten de slechte of sterke geur van de vagina juist versterken. Vergeet niet dat een gezonde vagina zichzelf reinigt.
Hoe ruikt jouw vagina?
Sowieso is het goed om eens na te denken over hoe je vagina eigenlijk hoort te ruiken. Je vagina ruikt soms anders bij voorbeeld tijdens je menstruatie of seksuele opwinding. Dat je vagina anders ruikt wil dus niet zeggen dat er iets mis is.
Zuurgraad van de vagina
Slechte vaginale geuren zijn vaak het gevolg van een verandering in de zuurgraad van de vagina. Deze verandering zorgt dat de vaginale flora uit evenwicht raakt.
Bij bacteriële vaginose is herstel van de zuurgraad de enige en meest doeltreffende oplossing. Om die reden helpt extra wassen met met vaginale producten of zeep zeker niet.