Noodanticonceptie wordt aangeboden in de vorm van pillen. Deze noodpillen, vaak morning-afterpil genoemd, verkleinen de kans op een bevruchting na een onveilig seksueel contact. Niet te verwarren met de abortuspil, die de zwangerschap afbreekt. Morning-afterpillen kun je zonder recept kopen bij een drogist.
Morning-after spiraal
Naast deze pillen kun je ook nog kiezen voor een noodspiraal. Omdat de koperspiraal als enige spiraaltje naast anticonceptiemiddel ook is geregistreerd als morning-after methode.
Plaatsing binnen 5 dagen
Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen moet het spiraaltje binnen vijf dagen (120 uur) na onveilig vrijen worden geplaatst. Het plaatsen van een spiraaltje gebeurt door de huisarts.
Uiteindelijk is dit de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. Meer dan 99,9% van de mogelijke zwangerschappen wordt voorkomen.
Eventueel nadeel is dat een spiraaltje verwijderd moet worden als je wel weer zwanger wilt worden. Of na 5 tot 10 jaar als de werking niet meer betrouwbaar is. Ook het verwijderen gebeurt weer door de huisarts.
Anticonceptie zonder hormonen
Een koperspiraal als morning-after methode voorkomt de innesteling van een (mogelijk) bevruchte eicel. Hierdoor kan er geen zwangerschap tot stand komen.
Bovendien kun je het koperspiraaltje na plaatsing laten zitten. Dan ben je meteen 5-10 jaar lang beschermd tegen zwangerschap. Een koperspiraaltje is een anticonceptiemethode zonder hormonale bijwerkingen.
Ben je jonger dan 21 jaar? Dan krijg je anticonceptie uit de basisverzekering vergoed. Je betaalt hier dan wel je eigen risico voor. Heb je je eigen risico al helemaal betaald? Dan krijg je het koperspiraaltje volledig vergoed.
Verschil tussen Ella One en Norlevo
De ellaOne-pil is tot 5 dagen (120 uur) na een riskante vrijpartij te gebruiken. Terwijl Norlevo binnen 3 dagen (72 uur) ingenomen moet worden.
Verschillen in effectiviteit
Daarnaast blijkt dat ellaOne het risico om zwanger te worden bijna halveert vergeleken met Norlevo.
Deze duidelijke verschillen in effectiviteit en werkingsduur zijn aangetoond in onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gepubliceerd in twee toonaangevende internationale medische vaktijdschriften Obstetrics & Gynecology en The Lancet.
Op basis van ulipristalacetaat
EllaOne is gebaseerd op een speciaal ontwikkelde werkzame stof, ulipristalacetaat, die voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Dit komt doordat ulipristalacetaat zich bindt aan de progesteronreceptoren waardoor de ovulatie vertraagt.
EllaOne voorkómt alleen een zwangerschap. En breekt geen bestaande zwangerschap af. EllaOne is dus geen ‘abortuspil’.
Weinig bijwerkingen
Van beide typen morning-afterpillen is vastgesteld dat de meeste vrouwen geen of nauwelijks last hebben van bijwerkingen.
Ella One – Morning after pil met sterke werking
Ella One is een zogenaamde Morning After pil, ofwel anticonceptie in noodgevallen.
Dit geneesmiddel bevat de werkzame stof ulipristalacetaat. Deze werkzame stof maakt deze pil anders dan bijvoorbeeld een standaard morning after pil als Norlevo. Daarbij is uit klinisch onderzoek gebleken dat de werkzaamheid van ulipristalacetaat vergelijkbaar is met die van levonorgestrel.
Ellaone werkt namelijk effectief tot 120 uur – dat is 5 dagen
– na onbeschermde seks (of falende anticonceptiemiddelen) tegen
ongewenste zwangerschappen.
Ellaone is een noodanticonceptiemiddel voor vrouwen. Je het kunt het binnen vijf dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap of falen van de anticonceptie (zoals een scheur in een condoom tijdens seks) gebruiken.
EllaOne is sowieso betrouwbaarder dan Norlevo, alleen wel veel duurder. Deze noodanticonceptie is zonder recept te koop bij de drogist.
Je kunt deze pil op elk moment innemen, met of zonder voedsel. Gelijktijdig gebruik met een noodanticonceptiemiddel dat levonorgestrel bevat wordt niet aangeraden.
Verder is het belangrijk dat je deze pil alleen als incidentele noodoplossing ziet om zwangerschap te voorkomen. Uiteraard is EllaOne niet bedoeld om normale anticonceptiemiddelen zoals de pil te vervangen.
Ellaone beschermt ook niet tegen geslachtsziekten (s.o.a.’s) !!!
Mogelijke bijwerkingen van de EllaOne
Na gebruik van EllaOne kan de pil mogelijk bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, dysmenorroe en buikpijn.
Verder zijn er bijwerkingen die minder vaak voorkomen. Dit zijn gevoelige borsten, diarree, droge mond en slaperigheid.
In de bijsluiter vind je een compleet overzicht van de mogelijke bijwerkingen. Na een tijdje zullen deze klachten weer afnemen. Het betekent ook niet dat iedereen last krijgt van deze bijwerkingen. Dit verschilt per persoon.
Morning after pil (Norlevo)
NorLevo is een noodanticonceptiepil (morning-afterpil) bedoeld voor eenmalig gebruik. De werkzame stof in deze pil is levonorgestrel. Dit hormoon heeft invloed op de eisprong en de samenstelling van het baarmoederslijmvlies. Levonorgestrel vertraagt de ovulatie en op die manier wordt een ongewenste zwangerschap alsnog voorkomen.
Deze noodanticonceptie gebruik je binnen 72 uur na onbeschermd geslachtsverkeer of bij falen van anticonceptie (gescheurde condoom, pil vergeten, etc.). Neem de pil zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 12 uur en niet later dan 72 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap.