Abortuspil

Het is mogelijk een zwangerschap af te breken met een zgn. abortuspil, dit noemen we ook wel medicamenteuze abortus. Dit kan tot en met acht weken, na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Medicijnen voor bij een overtijdbehandeling

Bij deze overtijdbehandeling krijg je meer dan allen een enkele Abortuspil toegediend. De behandeling bestaat uit twee medicijnen. Het eerste medicijn (de abortuspil Mifegyne®) zorgt er in de meeste gevallen voor dat de zwangerschap niet verder doorgroeit. Het tweede medicijn (Cytotec®) leidt tot een bloeding waarmee u de zwangerschapsresten verliest. Mifegyne neem je direct oraal in, terwijl Cytotec na 2 dagen vaginaal wordt toegediend.

In de toekomst misschien ook via de huisarts

Sinds 2015 wordt er gesproken over de mogelijkheid dat ook de huisarts, met de juiste opleiding, een overtijdbehandeling met medicijnen mag gaan uitvoeren.

De abortuspil is geen noodpil

De abortuspil mag je niet verwarren met de noodpil (ook wel morning-after pil genoemd). De noodpil, die je vrij kan verkrijgen in de apotheek, verkleint de kans op een bevruchting na een onveilig seksueel contact. De abortuspil, daarentegen, breekt de zwangerschap af. De abortuspil kan je dan ook niet vrij verkrijgen bij de apotheek en moet je innemen onder strikt medische begeleiding bij een abortuskliniek of ziekenhuis.