Geplaatst op

Oosterse kijk op een pijnvrije menstruatie

Shiatsu en moxa behandelingDoor Erick van de Louw
www.shiatsutherapeuterick.nl

Krampen, buikpijn, last van je rug: elke vrouw kent het wel tijdens de menstruatie. Maar wist je dat je menstruatie eigenlijk bijna pijnvrij zou moeten zijn? Heb je wel klachten, dan is er volgens de oosterse geneeswijze sprake van een verstoring. En daar is veelal iets tegen te doen.
Laten we eerst eens kijken naar een “normale” menstruatie. De Traditionele Chinese geneeskunde (TCG), bekend van acupunctuur, shiatsu en tuina, heeft daar duidelijke regels voor. Zo moet de menstruatie tussen je 13e en 16e jaar beginnen. Komen de vloeiingen op jongere of latere leeftijd, dan kan er sprake zijn van een verstoring.

28 dagen

Het duurt na de eerste menstruatie een jaar of twee voor duidelijk is wat jouw ritme is. Bij een vrouw duurt een gemiddelde cyclus ongeveer 28 dagen. Vanuit de Chinese visie is regelmaat van de menstruatie belangrijker dan de duur. Duurt een cyclus bijvoorbeeld altijd 32 of 34 dagen en is deze regelmatig, dan is dat dus geen probleem.
Wanneer is er dan wel sprake van een verstoring in de cyclus? Als de menstruatie altijd meer dan zeven dagen te vroeg of te laat komt of onregelmatig is. Uiteraard vallen tussentijdse bloedingen of het overslaan van een menstruatie ook onder een verstoorde cyclus. Met shiatsu of acupunctuur is het mogelijk je cyclus te beïnvloeden en de verstoring te verminderen of te verhelpen.

Bloedverlies

Het bloedverlies tijdens de menstruatie kan per individu verschillen. Er kan sprake zijn van veel of weinig bloedverlies. Zo zullen vrouwen meestal een menstruatie die te lang duurt of met veel bloedverlies als vervelend beschouwen, terwijl een te korte periode of weinig bloedverlies vaak niet als problematisch wordt ervaren. In de TCG wordt een menstruatie van korter dan 4 dagen echter ook gezien als een symptoom van een mogelijke verstoring, evenals een periode die langer dan 5 dagen duurt. Het bloedverlies zou dus tussen de 4 en 5 dagen moeten duren.

De kleur van het bloed geeft volgens de TCG ook veel informatie.

Tijdens de beginfase is het bloed meestal lichtrood, tijdens de middenfase helderrood en aan het einde rozeachtig. Indien de kleur van het bloed tijdens de menstruatie donkerrood, purperachtig, scharlakenrood, bruinachtig of zelfs bijna zwart is, kan het verstandig zijn om een huisarts of TCG-therapeut te bezoeken.
Bij een normale vloeiing is het bloed niet gestold en zijn er geen klonters. Wanneer het bloed waterig of juist plakkerig is of klonters of slijm bevat, kan dit duiden op een verstoring.

Chinese geneeskunde

De TCG is dus vrij specifiek over hoe een “normale” menstruatie zou moeten verlopen.
TCG-therapeuten kunnen klachten rond de menstruatie gericht behandelen. Indien je menstruatieklachten hebt of merkt dat je cyclus anders is dan beschreven kan het raadzaam zijn contact te zoeken met je huisarts of met een TCG-therapeut. Op de site van beroepsvereniging Zhong kunt je een erkende en geregistreerde TCG-therapeut vinden bij jou in de buurt. In veel gevallen worden de consulten vergoed door de zorgverzekering.
Voor vragen of meer informatie kunt je ook mailen naar info@shiatsutherapeuterick.nl of kijken op www.shiatsutherapeuterick.nl.