Prostaglandinen zijn een groep van hormoonachtige stoffen. Ze zijn op lokaal niveau (paracrien) werkzaam. Prostaglandinen spelen een rol bij het reguleren van vele fysiologische processen. Bijvoorbeeld bij ontstekingen.
Ook de verwijding en vernauwing van de bloedvaten (vasodilatatie respectievelijk vasoconstrictie) wordt mede gereguleerd door prostaglandinen.
Rol bij andere processen
Prostaglandinen reguleren pijn, koorts, longrijping, de bevalling en de bloedstolling. Verder beschermen prostaglandinen de maagwand tegen de zure maaginhoud.
Ten slotte oefenen ze ook nog invloed uit op het samentrekken van het gladde spierweefsel.
Product van prostaglandinen
Oorspronkelijk dacht men dat prostaglandinen alleen bij mannen werden geproduceerd. En dat ze afkomstig waren uit de prostaat, vandaar ook de naam.
Later bleek echter dat zowel mannen als vrouwen prostaglandinen aanmaken. Bij vrouwen gebeurt dit o.a. in de weefsels van de baarmoederhals.
NSAIDs remmen prostaglandinen
Medicijnen die de productie van prostaglandinen remmen zijn de zogenaamde NSAIDs. Deze stoffen dempen onder andere pijn en koorts.
Daar tegenover staan helaas ook verschillende bijwerkingen, zoals beschadiging van de maagwand. Wat vervolgens weer leidt tot maagzweren, of zelfs maagbloedingen.
Dit komt omdat NSAIDs ook de synthese van prostaglandinen remmen. Terwijl die juist betrokken zijn bij de opbouw van het maagslijmvlies. Het maagslijmvlies beschermt de maagwand tegen maagzuur.
Prostaglandinen en menstruatiepijn
Bij vrouwen die veel last hebben van menstruatiepijn en menstruatiekrampen wordt vaak een verhoogde concentratie prostaglandinen gevonden. Daarom wordt aangenomen dat prostaglandinen een rol spelen bij (extreme) menstruatiepijn.
Samentrekken van glad spierweefsel
Prostaglandine zorgt ervoor dat gladde spierweefsel in de baarmoeder samentrekt. Tijdens je menstruatie is deze spiersamentrekking nodig om het baarmoederslijmvlies uit te kunnen stoten.
Het samentrekken van de spieren is soms pijnlijk. Deze pijnen zijn daarom waarschijnlijk een oorzaak van menstruatiekrampen.
Afwijkende stoelgang tijdens je menstruatie
Ook het gladde spierweefsel van je darmen wordt beïnvloed door de extra prostaglandine. Je darmen trekken zich vaker dan normaal samen.
Dat is ook de reden dat tijdens de menstruatie je stoelgang kan veranderen. Veel vrouwen moeten dan vaker poepen. Ook extra winderigheid kan voorkomen.
Opgeblazen gevoel voorafgaand aan de menstruatie
Overigens veroorzaakt het zwangerschapshormoon progesteron in de dagen voor de menstruatie juist constipatie. Daar hebben we ook ons ‘bolle’ buiken en opgeblazen gevoel aan te danken in de dagen voorafgaand aan de menstruatie.
Prostaglandinen bij zwangerschap
Prostaglandinen spelen zo een belangrijke rol bij het op gang komen van de bevalling. Deze hormonen bevorderen de rijpheid van de baarmoedermond. Tijdens de bevalling wordt je baarmoederhals zachter en soepeler. Dit is een voorbereiding op de bevalling.
Prostaglandinen in sperma
Als je vrijt komt er ook extra prostaglandine vrij. In de eerste plaats bevat sperma ook het hormoon prostaglandine.
Ten tweede stimuleert het vrijen de cellen in je baarmoederhals om zelf ook extra prostaglandine aan te maken.
Vrijen tijdens je zwangerschap
Zoals gezegd kan prostaglandine de bevalling op gang brengen. Toch kan vrijen tijdens je zwangerschap alleen weeën opwekken als het kindje toch al op het punt staat om geboren te worden.
Vrijen tijdens je zwangerschap kan dus gewoon als je daar zin in hebt.