Menstruatiecups, 4 voordelen die je moet weten

DivacupVia Webvrouw.nl ontving ik een paar maanden geleden mijn herbruikbare menstruatiecup. In deze blog deel ik de 4 voordelen die je moet weten over menstruatiecups.

Menstruatiecup?

Een nieuwe ontdekking voor mij, waarover een aanwezige mij tijdens een lezing tipte. Tot dan toe had ik altijd tampons en maandverband gebruikt. En die gebruik ik voortaan noooooit meer! Echt zo’n verademing, de menstruatiecup.

Voordeel 1: Geen tampons meer inbrengen, voelen zitten of verwijderen

En dat is prettig. Heb je wel eens een droge tampon ingebracht? Ja, net zo onprettig en droog als het klinkt.

Ken je het gevoel van een zware volle tampon? Anders kun je het je vast wel voorstellen … Stel je dan voor zo’n extra large tampon, die de meeste moeders moeten gebruiken om een paar uur vooruit te kunnen, helemaal volgezogen voor. Met wat bloedstolseltjes waardoor het nog glibberiger wordt. Voelt als een zwaarlijvige op een veelgebruikte trampoline….

Die volle tampon moet er uit. … Trek maar aan het touwtje, dan zwiebert dat ding tegen de bril aan, kun je die ook nog eens schoonmaken. Dan nog in zo’n zakje, voor je hem in het emmertje kunt doen. Door de wc spoelen doet hopelijk echt niemand, dat is heel slecht. Smerig voor de rioolmensen en gênant voor jezelf als het riool bij je huis verstopt zit.

Voordeel 2: Niet het bloed uit je voelen lekken zoals wanneer je maandverband gebruikt

Of de schrik bij een bloedstolseltje. “Kan mijn tampon of maandverband nog een uurtje mee of toch alvast verversen?” hoef ik me niet meer af te vragen. Wat een opluchting. Ik ben voortaan heel ontspannen aan het menstrueren qua dat aspect.

Voordeel 3: Een menstruatiecup kan tot wel 8u blijven zitten

Dat betekent voor mij op de meeste dagen dat ik hem na het opstaan en voor het slapen gaan even te voorschijn haal en schoon weer verstop. Je merkt zelf of het vaker nodig is.

Voordeel 4: Nooit meer “O nee, vergeten tampons te kopen!”

Mijn DivaCup ligt in het mooie bijgeleverde zakje in mijn lade in de badkamer. Eenmalige aanschaf. Scheelt heel veel in de kosten (voordeel 5) en qua afvalberg (voordeel 6). Die ik me ook niet wil voorstellen. En er zijn nog meer voordelen, want dit is bij normaal dagelijkse praktijk. Stel je voor dat je wilt of moet zwemmen of naar de sauna wilt. Geen enkel probleem met een menstruatiecup en onzichtbaar voor iedereen dat jij menstrueert (als je dat belangrijk vindt).

Conclusie

Ik voel me echt een diva! Door de DivaCup te gebruiken voel ik me vrouwelijker, ik draag vaker jurkjes en rokjes dan toen ik tampons of maandverband gebruikte.

Ik ben heel benieuwd hoe een menstruatiecup jou bevalt.

Gebruik jij al een menstruatiecup? Wat maakt jou fan?


Arianne van den Berg-Jonkers, menstruatiecoach en cyclusdeskundige, leert vrouwen hoe ze hun kracht kunnen aanboren. Dit werkt door in henzelf, hun relatie(s) en daarmee in de samenleving en wereld. Met als resultaat meer balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke.

5 gedachten over “Menstruatiecups, 4 voordelen die je moet weten”

 1. boomkikkerrr schreef:

  Ik heb er een maar het inbrengen zowel als het verwijderen zijn erg onprettig! Als je nog geen kinderen gebaard hebt lijkt het me onmogelijk om dit ding te gebruiken, want het is een heel gefriemel met vingers in je vagina om hem goed er in te krijgen en bij het eruit halen moet je eerst het vacuum verbreken en hem dan aan het ´staartje´ eruit trekken, Dat vacuum verbreken doe je door hem helemaal bovenaan in te drukken zodat hij los komt van de vaginawand maar dat korte staartje is lzo lastig vasthouden. Een langer staartje prikt in je vagina dus ik heb hem wel zo kort moeten maken.

  Maar goed, afgezien van dat alles is het een heel fijn ding. Je kunt hem heel lang inhouden, ik heb nog nooit gehad dat hij ging lekken (heb ik wel ALTIJD met tampons) en het allergrootste voordeel is dat ik dat zware gevoel in mijn benen en schaamstreek voor het grootste deel kwijt ben.Ik heb dus ook veel minder pijnstillers nodig.

 2. iet schreef:

  Hallo boomkikkerrr, Mijn dochter (tiener) en ik hebben er allebei één (wel van een ander merk en ieder een eigen maat, maar zo te zien vergelijkbaar)en wij hebben allebei geen problemen met inbrengen of verwijderen, als je de “burrito fold” gebruikt. Bij verwijderen doe ik dat door inknijpen aan de onderkant, en rechtop kantelen. Zie ook de youtube “greening up your period” en andere video’s speciaal over het verwijderen. Heel soms zit hij bij mij wel scheef en lekt het omdat ik niet goed heb opgelet waardoor hij niet vacuum zit, maar daar heb ik dan weer katoenen maandverband voor, ook erg fijn!:) Verder wil ik in ieder geval niet meer zonder menstruatiecup. Wat een verademing, wat een vrijheid!:-)Geen onaangename geurtjes, geen rommel meer in je prullenbak, veel minder ongemak in alle opzichten!

  1. Webvrouw schreef:

   Hoi Iet,

   Hartelijk dank voor je reactie! Is dit de video die je bedoelt?

   Voor jouw en je dochter, hoe zouden we meer tieners kunnen bereiken? Doen jullie ook mee met #confidentcarry vandaag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.