Geplaatst op

GGD Past Testbeleid Aan: Minder Risico op Verminderde Vruchtbaarheid door Chlamydia

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een infectie met de seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia slechts een zeer klein risico op verminderde vruchtbaarheid met zich meebrengt. Als gevolg hiervan zal de GGD vanaf januari 2025 haar testbeleid aanpassen, gericht op het voorkomen van overbehandeling en antibiotica-resistentie.

Wat Verandert er?

Voorheen werd chlamydia gezien als een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen, wat leidde tot uitgebreide preventie-, diagnose-, en behandelingscampagnes. Vanaf volgend jaar zal de GGD echter niet meer standaard testen op chlamydia bij mensen zonder klachten. Dit besluit is gebaseerd op nieuwe bevindingen dat chlamydia-infecties vaak vanzelf verdwijnen zonder schadelijke gevolgen. Mensen met symptomen of die gewaarschuwd zijn door een vaste partner met chlamydia, zullen nog wel getest worden.

Impact van de Wijziging

Volgens de GGD leidt de nieuwe aanpak tot minder overbehandeling en helpt het de groeiende zorg rondom antibiotica-resistentie tegen te gaan. Rosa Joosten, arts maatschappij en gezondheid bij het RIVM, benadrukt: “Het testen van mensen zonder klachten heeft geen bewezen meerwaarde en kan onnodige angst en psychologische stress veroorzaken.”

Reacties van Experts

Soa Aids Nederland noemt de aanpassing een positieve ontwikkeling. “Veel mensen hebben jarenlang angst gehad voor de negatieve gevolgen van chlamydia. Deze nieuwe inzichten tonen aan dat die angst grotendeels ongegrond is,” aldus Hanna Bos, arts infectieziektenbestrijding. Ondanks de wijziging blijft het volgens haar belangrijk om soa’s te voorkomen door veilige seks te hebben en condooms te gebruiken.

Veilig Vrijen Blijft Belangrijk

Ondanks de aanpassing in het testbeleid, blijft de GGD benadrukken dat veilige seks cruciaal is. Chlamydia mag dan vaak zonder blijvende gevolgen verdwijnen, maar het gebruik van condooms beschermt ook tegen andere soa’s, zoals gonorroe, waarvoor de GGD blijft testen. “Het is belangrijk om je te beschermen, vooral omdat je nooit zeker weet of je klachten zult krijgen,” zegt Joosten.

Tot Slot

De aanpassing van het testbeleid door de GGD komt na het nieuws dat in 2023 ruim 24.000 chlamydia-diagnoses werden gesteld, waarvan 45 procent bij vrouwen. De wijziging hoopt onnodige behandelingen te verminderen en de algemene gezondheid van de bevolking te verbeteren door verantwoord antibioticagebruik te bevorderen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zorg goed voor jezelf en je gezondheid door altijd veilig te vrijen.


Voor meer informatie en advies over veilige seks en soa-preventie, bezoek de website van de GGD of Soa Aids Nederland.