Bij hevig menstrueel bloedverlies (menorragie) verliezen vrouwen meer menstruatiebloed dan normaal. Dit komt ongeveer bij 1 op de 5 vrouwen. Men spreekt van menorragie als de periode van bloedverlies langer dan 7 dagen per menstruatiecyclus is en / of er tijdens de menstruatie in korte tijd veel meer dan een normale hoeveelheid bloed vrijkomt. voorheen werd hevig menstrueel bloedverlies ook wel menorragie genoemd.
Angst voor ziekte of onvruchtbaarheid
Het bloedverlies kan gepaard gaan met angst voor ziekte of onvruchtbaarheid. Soms leidt het tot ongemak in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij sporten of vrijen. Sommige vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies verzuimen regelmatig hun werk. Ook kan hevig menstrueel bloedverlies leiden tot bloedarmoede (ijzergebreksanemie).
Alternatieve voor tampons en maandverband
Veel bloedverlies betekent ook vaker verschonen en meer problemen met doorlekken. Zelfs de zwaarste tampon is snel vol. Een menstruatiecup absorbeert niet (minder bloed) en kan gemiddeld veel meer bloed opvangen dan een tampon.
Easecup goede oplossing voor zware menstruaties
Een EaseCup (menstruatiedisk) kan dezelfde hoeveelheid menstruatievloeiing opvangen als 5 medium tampons kunnen absorberen.
Het baarmoederslijmvlies
Het endometrium bestaat feitelijk uit twee lagen. Een basale laag, die altijd aanwezig is. En een functionele laag die tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd. De functionele laag zorgt dat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de functionele laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie.
De dikte van het baarmoederslijmvlies varieert
Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. De dikte van het baarmoederslijmvlies kan onderzocht worden met een transvaginale echoscopie.
Wat is een normale hoeveelheid bloedverlies?
Er is veel variatie tussen vrouwen wat betreft de hoeveelheid bloed die bij een menstruatie verloren wordt. In een bevolkingsonderzoek bij 476 vrouwen van 15 tot 50 jaar werd het bloedverlies gemeten. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies was 43 ml. Bij vrouwen die hun bloedverlies als normaal beoordeelden en geen anemie hadden, was de gemiddelde hoeveelheid 33 ml. Van de vrouwen verloor 5% meer dan 80 ml bloed per menstruatie, wat als hevig menstrueel bloedverlies gedefinieerd werd.
Meten is weten
Met een menstruatiecup kun je precies meten hoeveel bloed je verliest tijdens je menstruatie. Menstruatiecups zoals De Groene Cup, hebben zelfs lijntjes ter indicatie van de hoeveelheid opgevangen menstruatievloeiing.
Wanneer een arts raadplegen?
Wanneer onverwacht heftig bloedverlies optreedt kun je het beste de huisarts raadplegen. Bezoek zeker een arts als gedurende 3 uur achter elkaar, zoveel bloed vrijkomt dat je tampons, verband of menstruatiecup helemaal vol (of veel voller dan normaal) is.
Hulp bij menstruatieproblemen door heftig bloedverlies
Ongeveer één op de vijf Nederlandse vrouwen heeft last van hevige menstruaties met veel bloedverlies. Om deze vrouwen in de rust en beslotenheid van hun eigen omgeving te helpen met informatie, heeft Hologic een speciale website in het leven geroepen. Hier zijn onder meer antwoorden op veelgestelde vragen en een veelheid aan achtergrondinformatie te vinden, maar ook checklists die kunnen worden uitgeprint om mee te nemen bij een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog. Vrouwen die een menstruatiecup gebruiken hebben meer inzicht in hun menstruatiecyclus en merken sneller als er iets veranderd of mis is.
Oorzaken heftig bloedverlies
Lang niet altijd wordt een duidelijk oorzaak van menorragie gevonden. Klachten treden vaak op, maar niet uitsluitend, tijdens en rond de menopauze. Ook het stoppen met de pil, of andere hormonale anticonceptie kan de oorzaak zijn. Ook myomen, poliepen, een koperspiraaltje, of een infectie kunnen heftig bloedverlies tijdens de menstruatie veroorzaken.
Onderzoek bij heftig menstrueel bloedverlies
Een arts of gynaecoloog kan bij heftig menstrueel bloedverlies diverse onderzoeken doen. De arts probeert enerzijds de oorzaak te vinden en anderzijds andere oorzaken uit te sluiten. In sommige gevallen voert de arts ook een speculumonderzoek en vaginaal toucher uit.
Aanvullend onderzoek bij postmenopauzaal bloedverlies
Bij vrouwen met postmenopauzaal bloedverlies wordt meestal ook een cervixuitstrijk gemaakt. Verder kan met en transvaginale echoscopie endometriumdikte bepaald worden.
Menorragie rond de menopauze
Hormonale schommelingen en veranderingen tijdens de menopauze kunnen een oorzaak zijn van heftig bloedverlies tijdens de menstruatie. Tijdens de overgang worden bijvoorbeeld minder Oestrogene hormonen aangemaakt.
Medicatie voor heftig bloedverlies
Bij heftig menstrueel bloedverlies kan de arts of gynaecoloog bijvoorbeeld NSAID’s of Tranexaminezuur voorschrijven. Tranexaminezuur voorkomt dat bloedstolsels oplossen en wordt voorgeschreven bij bloedingen of gevaar voor bloedingen bij mensen met bepaalde afwijkingen in de bloedstolling (bloedstollingziekten) of bij mensen die door een andere oorzaak lang blijven bloeden. Het werkt dus ook bij abnormaal vaginaal bloedverlies.
Hormonale oplossingen voor heftig menstrueel bloedverlies
De arts kan de bij heftig bloedverlies de combinatiepil, een hormoonspiraal of oraal progestageen voorschrijven.
In de toekomst misschien behandeling van heftig menstrueel bloedverlies met het eiwit HIF-1
Wetenschappers van de University of Edinburgh hebben namelijk in samenwerking met non-profitorganisatie Wellbeing of Women onderzocht wat er exact gebeurt in de baarmoeder tijdens de maandstonden. De onderzoekers vonden dat tijdens de herstelfase van het baarmoederslijmvlies na het afstoten van de functionele laag en de onttrekkingsbloeding een plaatselijk zuurstofgebrek (hypoxie) ontstaat. Het endometrium reageert op deze hypoxie met het produceren van het HIF-1 eiwit. HIF-1 zorgt voor meer zuurstof en een sneller herstel van het endometrium. Bij vrouwen die lijden aan heftig menstrueel bloedverlies blijkt echter geen extra HIF-1 eiwit door het baarmoederslijmvlies te worden aangemaakt. Medicinale toediening van het HIF-1 eiwit zou daarom kunnen leiden tot minder klachten bij vrouwen met heftig menstrueel bloedverlies.