Echoscopie door de gynaecoloog

Een echoscopie (ook wel echografie of echo genoemd) is een onderzoeksmethode waarmee inwendige organen en structuren te bekijken zijn. Letterlijk betekent echoscopie ‘kijken met geluid’. Het is een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen.

Echoscopie in de gynaecologie

Met een gynaecologische echo kan de vorm, grootte en ligging van de baarmoeder en eierstokken worden beoordeeld. Ook de dikte van het baarmoederslijmvlies, de aanwezigheid van myomen, en cysten in de eierstokken kunnen zo worden onderzocht.

Redenen om een gynaecologische echo te maken zijn bijvoorbeeld:

  • om de dikte van het baarmoederslijmvlies te bepalen, o.a. bij hevig menstrueel bloedverlies;
  • afwijkingen op te sporen bij gynaecologische klachten;
  • de positie van een spiraaltje te controleren;
  • en de werking van de eierstokken te beoordelen bij vruchtbaarheidsproblemen.

twee typen gynaecologische echo’s

Het eerste type is de echo die inwendig via de vagina wordt gemaakt. Dit wordt ook wel een transvaginale echo genoemd. Het tweede type echo wordt uitwendig via de buik gemaakt en noemen we een abdominale echo.

Abdominale echografie

Bij abdominale echografie wordt een echo via de buik (uitwendig) gemaakt. Hiervoor wordt geleidende gel op de buik gesmeerd en de echokop beweegt over de buik. Het nodig om volle blaas te hebben tijdens het maken van de echo, anders zijn de baarmoeder en de eierstokken niet te zien.

Transvaginale echografie

Transvaginale echografie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog via een sonde in de vagina van de patiënte kijkt naar o.a. de bekkenstructuren en baarmoeder. Omdat de vaginale echo een kwalitatief beter beeld geeft en dus meer gedetailleerde informatie geeft, is transvaginale echografie in veel gevallen een beter alternatief voor de abdominale echografie.

Transvaginale echografie onmisbaar bij infertiliteitsbehandeling

De transvaginale echografie is inmiddels een onmisbare methode op het gebied van de infertiliteitsbehandeling, de vroege detectie van intra-uteriene zwangerschap en de diagnostiek en de behandeling van extra-uteriene graviditeit. Daarnaast zijn er diverse andere toepassingsgebieden waar het onderzoek steeds meer aan belang wint.

Bij een vaginale echo is een volle blaas niet nodig

Tijdens een transvaginale echografie is er geen noodzaak tot volle blaas zodat het onderzoek op ieder gewenst moment kan worden uitgevoerd. Mede misschien ook daarom beoordelen patiënten vaginale echografie als prettiger dan die abdominale echografie bij dezelfde indicaties voor onderzoek.

Echografisch onderzoek bij zwangerschap

Echografisch onderzoek wordt ook toegepast bij zwangerschap. Op die manier kan de ontwikkeling van de baby gevolgd worden. Als je denkt dat je zwanger bent, kan je bij een verloskundige terecht voor een echografisch onderzoek. Tegenwoordig kunnen de meeste verloskundigen zelf echo’s maken.

In een later stadium gebruiken verloskundigen en gynaecologen echografie om de zwangerschap te volgen. De normale ontwikkeling van de foetus en de organen kan nagegaan worden.