Wat is de postmenopauze?

Postmenopauze is de periode die 12 maanden na de laatste menstruatie begint. Omdat tijdens de menopauze, de menstruatie nog onregelmatig kan optreden, is niet van de voren te zeggen wanneer de laatste menstruatie plaats heeft gevonden, meestal vindt de menopauze rond het vijftigste levensjaar plaats.

Duur van de postmenopauze

Gemiddeld duurt de postmenopauze twee tot vijf jaar, bij sommige vrouwen duurt dit langer. In die periode blijven sommige vrouwen, net als in de menopauze last houden van opvliegers. Het kan lang duren voordat je lichaam en geest gewend zijn aan deze periode met een nieuw hormonaal evenwicht.

Rol van hormonen tijdens de postmenopauze

In postmenopauze maken de eierstokken geen vrouwelijke oestrogeenhormonen meer aan en kan er geen menstruatie (eisprong) meer plaats vinden. Vanaf dat moment ben je ook niet meer vruchtbaar. De bijnieren en het vetweefsel blijven overigens nog wel oestrogeen afgeven, maar dat is net voldoende om een eicel tot rijping te laten komen.

Vaginaal bloedverlies in de postmenopauze

Bij vaginaal bloedverlies tijdens de postmenopauze is het goed een arts of gynaecoloog raad te plegen. Er kan in deze levensfase onderscheid gemaakt worden in twee verschillende soorten bloedverlies. We onderscheiden: postmenopauzaal bloedverlies, bloedverlies dat later dan één jaar na de laatste menstruatie (de menopauze) optreedt en contactbloedingen. Bij contactbloedingen kan het gaan om bloedverlies na coïtus (na het vrijen) of cervix (baarmoederhals) die snel gaat bloeden.

Menstruatieachtige bloedingen, of spotting, tijdens de postmenopauze kunnen ook wijzen op baarmoederkanker. Baarmoederkanker of endometriumcarcinoom is een vorm van kanker gelokaliseerd in het lichaam van de baarmoeder. Anders dan baarmoederhalskanker zijn nagenoeg alle gevallen van baarmoederkanker een vorm van klierkanker (adenocarcinoom), waarbij een carcinoom ontstaat in klierweefsel.