Geplaatst op

Zo beroerd door ongesteldheid

Op de website van GospelTime verschenen in de vragenrubriek een aantal vragen van Fleur (13 jaar). Zie: Zo beroerd door ongesteldheid. Fleur stelde herkenbare vragen voor veel jonge vrouwen. Via onze website gaf Arianne van den Berg-Jonkers een uitgebreide reactie op de vragen van Fleur.


Buikpijn door menstruatieHallo jonge vrouw,

Vervelend dat je zoveel last van je menstruatie hebt. Ik weet het nog van mezelf, toen ik een puber was… Dat is nu al even geleden :-). Toen wist ik bijna niets over de menstruatiecyclus, besef ik nu.

Menstruatie is onderdeel van een cyclus, jouw cyclus. Je kent de cyclus uit de natuur: de seizoenen.

De menstruatiedagen kun je vergelijken met de winter. Dat is waarom veel vrouwen het koud hebben tijdens hun menstruatie: jouw ‘sapstroom’ gaat, net als bij een boom in de winter, niet naar buiten toe richting de blaadjes ofwel je huid of tenen, maar richting je kern, de wortels.

Als je begrijpt dat je tijdens die dagen niet op de buitenwereld gericht bent, maar naar binnen, naar jouw kern, kun je misschien anders naar jezelf, je pijn en je gevoelens of gedrag gaan kijken.

Tijdens je menstruatiedagen is je intuïtie heel sterk, veel vrouwen krijgen dan de beste ideeën en ingevingen. Daarnaast geven deze dagen dus heel veel inzicht in hoe het met je gaat. Om daarachter te komen kun je je gevoelens en gedachten observeren. En bijvoorbeeld een dagboek bijhouden. Dat kan tijdens je gehele cyclus, doe het vooral tijdens je menstruatiedagen. Als je buikpijn hebt tijdens je menstruatie: kun je die pijn (voor jezelf) omschrijven? Bij mij voelde het op een bepaald moment als rouw.

Je menstruatiedagen zijn gouden dagen. Neem de tijd voor jezelf. Gebruik die dagen, kies zelf welke het best voor jou uitkomen, om echt lekker tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Uitgaan of met veel mensen afspreken, ‘buitenkant’-dingen, passen meer bij het zomerseizoen (rond je eisprong, ca. 14 dagen na de 1e dag van je menstruatie).

Voor menstruatiepijn hoef je echt niet  aan de pil. Ik heb hem jaren geslikt (als anticonceptie en tegen acne) tot ik merkte dat ik mezelf helemaal niet meer was. Iedereen maakt haar eigen keuzes, je kunt alleen zelf beslissen wat in jouw leven past.

Als je dit een paar cycli hebt gedaan, echte aandacht en tijd voor jezelf genomen, ben ik benieuwd hoe het met je menstruatiepijn gaat, of je die nog hebt. Leuk als je het me laat weten. Mail of bel gerust met verdere vragen over de cyclus arianne@013coaching.nl. Op www.013coaching.nl vind je meer informatie over de cyclus. Onder andere een tekst over ‘ongesteld’ op www.013coaching.nl/ongesteld.

:heart:-lijke groet, Arianne


Arianne van den Berg-Jonkers, menstruatiecoach en cyclusdeskundige, leert vrouwen hoe ze hun kracht kunnen aanboren. Dit werkt door in henzelf, hun relatie(s) en daarmee in de samenleving en wereld. Met als resultaat meer balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke. www.menstruatiecoach.nl