Net zoals bij maandverbanden bestaan er ook bij tampons verschillende soorten. Elke soort heeft zijn eigen absorptiegraad. Vaak worden tampons verkocht met de volgende aanduidingen: mini, normaal, super en superplus.
Uiteraard is een mini tampon kleiner dan een super plus tampon. De aanduiding gaat echter niet over het formaat. Een mini tampon kan minder bloed op nemen dan een tampon met de aanduiding normaal of super. Het gaat hier dus om de mate waarin de tampon bloed kan opnemen.
Algemeen advies tampongebruik
- gebruik mini tampons bij licht bloedverlies aan het begin of einde van de menstruatie (2 druppels)
- gebruik normaal / medium tampons bij gemiddeld bloedverlies op de heftigste dagen (3 druppels)
- super tampons alleen voor voor zwaar en onregelmatig bloedverlies (4 druppels)
- super plus allen voor zeer zwaar bloedverlies (5 druppels)
Kortom welke tampon je nodig hebt hangt dus af van de mate waarin je vloeit. Meestal verlies je aan het begin en eind van je menstruatie minder bloed, die dagen kies je dan ook voor een kleinere tampon. ‘Mini’ gebruik je bij licht bloedverlies (opvangvermogen 6-8 ml). Mini tampons zijn dus niet bedoeld voor kleinere / jongere vrouwen, of vrouw met een kleinere vagina. Elke vrouw kan mini tampons gebruiken. Gezien het formaat kies je wel voor een mini tampon als je voor het eerst tampons gaat gebruiken.
Menstruatiesponsjes
Natuurlijke zeespons tampons bevatten duizenden poriën die zorgen voor een hoog absorptievermogen. Toch kunnen vloeistoffen steeds makkelijk doorspoelen. Bovendien bevatten de menstruatiesponsjes enzymen die bacterie- en schimmelgroei remmen. Hierdoor zijn onze menstruatiesponsjes een gezonder alternatief voor tampons.
Is een sponsje toch te groot voor jouw vloeiing dan kun je het bijknippen. Hoe kleiner het sponsje hoe minder bloed het kan opvangen. Je kunt dus zelf het absorptievermogen bepalen. Sponsjes lekken niet en je kunt er bovendien schoon en hygiënisch mee vrijen tijdens je menstruatie.
Het druppelsysteem
Tegenwoordig staan op de verpakking ook druppels afgebeeld. Hoe meer druppels, hoe hoger de absorptiegraad. Dit druppelsysteem is ontwikkeld door Edana, Europese branche-organisatie van fabrikanten van non-wovens (vliezen). Non-wovens worden gebruikt voor o.a. kleding, isolatiematerialen en dus ook maandverband en tampons.
Het aantal druppels voor een bepaalde tampon wordt door Edana bepaalt met de Syngina test methode. Waar syngina staat voor synthetische vagina. Het absorptievermogen wordt dus bepaalt onder omstandigheden, die de vagina, bijvoorbeeld qua temperatuur zo goed mogelijk nabootsen.
Het systeem loopt van 1 t/m 6 druppels. Daarbij zijn 2 druppels gelijk aan een mini tampon en 5 druppels komen overeen met ‘super plus’.
1 druppel | ||
2 druppels | Mini / Light | opvangvermogen 6-8 ml |
3 druppels | Normaal / Medium | opvangvermogen 8-10 ml |
4 druppels | Plus / Heavy | opvangvermogen 10-12 ml |
5 druppels | Super Plus | opvangvermogen 12-14 ml |
6 druppel |
Overigens kan dit druppelsysteem ook op inlegkruisjes en maandverband worden toegepast. Een EaseCup kan daarentegen dezelfde hoeveelheid menstruatievloeiing opvangen als 5 medium / normaal tampons kunnen absorberen. Menstruatiedisks zijn daarom ook zeer geschikt voor zwaardere menstruaties.
Minder bloed dan het lijkt
Tampons absorberen niet alleen het menstruatiebloed, maar ook het vaginale vocht dat de vagina schoonhoudt. Hierdoor lijkt het of er tijdens je menstruatie veel meer bloed vrijkomt.
Gebruik geen grotere tampon om doorlekken te voorkomen!
Vaak wordt gedacht; hoe meer druppels, hoe meer bloed de tampon aankan. Meer bloed opvangen betekent geen doorlekken en minder vaak wisselen. Die gedachten, kloppen natuurlijk ook wel. Bij een lichte vloeiing zal een super plus tampons niet zomaar doorlekken.
Het gaat echter niet alleen om doorlekken, maar ook om je gezondheid!
Ten eerste vergroten tampons met een hoog absorptievermogen (veel druppels) de kans op tamponziekte (TSS).
Ten tweede wordt vaak, en niet onterecht, gesteld dat; Hoe hoger het absorptievermogen, hoe meer synthetische stoffen in de tampon zitten. De hoeveel synthetische stoffen speelt mogelijk ook bij het ontstaan van TSS.
Verwissel je tampon regelmatig
Elke tampon moet dus regelmatig gewisseld worden. Elke 4 uur is een goede indicatie. Op de lichtere dagen tegen het einde van je menstruatieperiode kun je een kleinere tampon gedurende 6 tot 8 uur mag dragen. Kortom nooit langer dan 8 uur!
Overigens adviseren wij om de eerste en laatste dagen van je menstruatie geen tampons te gebruiken. Doordat de vagina dan “droog” is kunnen bij het inbrengen van tampons haarscheurtjes in de vaginawand ontstaan. Deze beschadigingen zijn een bron voor infecties.
Een gezonde vagina
Absorberende producten verstoren altijd het vaginale milieu. Dit leidt tot allerlei vaginale ongemakken zoals schimmels, infecties, irritatie, droogte en jeuk. Veel vrouwen die een menstruatiecup of menstruatiedisk gaan gebruiken, geven ook aan dat hun menstruatie minder heftig wordt. Zoals eerder beschreven onttrek je ook gewoon minder vocht, waar het vaginale milieu gezond blijft. Een gezond vagina heeft een zelfreinigende werking.