- Aanbieding!
ImseVimse Wasbare Inlegkruisjes bio katoen, 3 stuks
Als je een paar druppeltjes bloed verliest terwijl je niet menstrueert wordt dat spotting genoemd. Spotting kan verschillende oorzaken hebben, ik zal de meest voorkomende hieronder kort opsommen. Je hoeft je echter niet gelijk zorgen te maken want ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft er wel eens last van.
De oorzaak is meestal onschuldig, maar consulteer bij twijfel ook altijd je huisarts. Ook de huisarts vindt niet altijd een oorzaak.
Naast een aantal onschuldige oorzaken, kan spotting ook een signaal zijn van ernstigere problemen zoals poliepen, miskraam, buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap, schildklierproblemen en verschillende vormen van kanker zoals baarmoederhalskanker.
Verschil tussen spotting en doorbraakbloeding
Bij een vaginale bloeding buiten de menstruatie worden de termen spotting en doorbraakbloeding vaak door elkaar gebruikt. Er is ook geen duidelijk verschil.
Bij spotting is er echt sprake van weinig bloedverlies. Niet meer dan enkele druppeltjes. Terwijl er bij een doorbraakbloeding meer bloed kan vrijkomen.
Daarnaast wordt een doorbraakbloeding nadrukkelijk gelinkt aan het gebruik van (orale) hormonale anticonceptie.
Contactbloedingen na het vrijen
Bij tussentijds bloedverlies is het wel belangrijk onderscheid te maken tussen spotting en contactbloedingen. Een contactbloeding treedt op na het vrijen. Een contactbloeding kan direct na het vrijen of enkele uren later optreden. Als je voor het eerst een contactbloeding hebt is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken.
De meest voorkomende en onschuldige oorzaken van spotting zijn:
Spotting na de ovulatie
Sommige vrouwen hebben 1 tot 2 dagen na de ovulatie (eisprong) lichte spotting. Dit is verder onschuldig.
Let wel op de spotting niet te verwarren met de menstruatie. Zeker als je niet van plan bent om zwanger te worden.
Doorbraakbloedingen bij hormonale anticonceptie
Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt zoals de pil, een hormoonspiraaltje, anticonceptiestaafje of de nuvaring, wordt spotting tussen de menstruatie ook wel een doorbraakbloeding genoemd.
Deze doorbraakbloedingen zijn een bekende, en soms vervelende, bijwerking van deze hormonale anticonceptiva. Heb je elke maand, of vaak, last van zo’n doorbraakbloeding neem dan contact op met je huisarts, een andere vorm van anticonceptie past dan misschien beter bij jou.
Opstartperiode
Als je net begint met de pil of overgestapt bent naar een ander merk is het vrij normaal dat er tussentijds bloedverlies optreedt. Na enkele maanden stopt het tussentijds bloedverlies vanzelf.
Spotting tijdens een zwangerschap
In de eerste maanden van een zwangerschap komt spotting vaak voor. Bij een gezonde zwangerschap is dat verder onschuldig.
Tijdens de overgang
De overgang begint meestal tussen de 8 en 10 jaar vóórdat de volledige menopauze plaatsvindt en deze overgang zorgt voor een geleidelijke daling in de hormoonspiegels. Tijdens de overgang wordt de menstruatiecyclus onregelmatig en kan ook spotting optreden.
Bescherming bij spotting
Bij spotting gaat het over enkele druppeltjes bloed. Een menstruatiecup (of tampon) is daarvoor niet geschikt en een normaal maandverband is niet nodig. Als je last hebt van spotting kun je gebruik maken van inlegkruisjes. In onze webshop vind je wasbare inlegkruisjes van o.a. Ecofemme, OhBabyKa (bamboe) en Imse Vimse. Inlegkruisjes kunnen het bloed opvangen zodat jij je beschermt en comfortabel kunt blijven voelen.