Menstruatiecyclus en seks

Niet alleen wij, maar ook wetenschappers, zijn erg benieuwd naar de invloed van onze menstruatiecyclus op ons seksleven. Om dat te onderzoeken kun je bijvoorbeeld kijken naar seksuele opwinding.

Seksuele opwinding

De vaginale doorbloeding en de temperatuur van de labia minora (kleine schaamlippen) worden in het laboratorium gebruikt om tijdens de ovariële cyclus verschillen op het spoor te komen in fysiologisch reageren op erotische filmbeelden en fantasie.

Op die manier is het ook onderzocht. En toen bleek dat vrouwen in de folliculaire fase (vlak voor de ovulatie) door visueel-erotische stimulatie objectief en subjectief seksueel meer opgewonden raakten dan vrouwen in de luteale fase (enkele dagen voor de menstruatie).

In het lab

Bovenstaande werd dus gemeten in een laboratorium. Zou jij aan zo’n onderzoek meedoen? Voordat deze vrouwen plaats namen in het lab mochten zij nog een vragenlijst invullen.

Uit deze vragenlijst bleek ook dat: de vrouwen in de folliculaire fase in de thuissituatie significant meer behoefte hadden aan seks en ook meer seksueel actief waren met hun partner, dan de vrouwen in de luteale fase!

Eisprong maakt ons geil

Misschien wist je het al. Naarmate we dichter bij ons eisprong komen denken we niet alleen meer aan seks. We worden echt steeds geiler. In de dagen voorafgaand aan de eisprong komen we vaker klaar. Een orgasme bereiken we overigens niet alleen door te neuken. Juist als ons verlangen het grootst is fantaseren we meer. Fantasieën wakkeren het verlangen aan. Juist door masturbatie komen we in deze periode vaak klaar.

Partners merken er weinig van

Het hoger libido rondom de eisprong merk je vooral zelf. Onderzoek bij lesbische koppels toont namelijk aan dat seksueel gedrag en seksuele gedachten vooral gekoppeld zijn aan je eigen menstruatiecyclus en niet aan die van de partner. Het is dus aan jou om duidelijk te maken waar je zin in hebt.

Hormonale anticonceptie

Onderzoek toont ook aan dat het invloed van onze menstruatiecyclus op onze seksuele verlangens verdwijnt bij het gebruik van hormonale anticonceptie.

Libido tijdens menstruatie

De schommelingen in libido blijken het grootste bij vrouwen die tijdens hun menstruatie milde klachten hebben zoals hoofd- en buikpijn. Overigens blijkt ook hier dat iedereen anders is.

Er zijn ook veel vrouwen die juist tijdens de menstruatie meer zin hebben om te vrijen. Ook kan het zijn dat je juist tijdens de menstruatie meer kunt genieten van het vrijen. Vrijen tijdens je menstruatie kan je menstruatieklachten verminderen.

Overigens kun je met de Easecup menstruatiedisk of een menstruatiesponsje schoon en hygiënisch vrijen tijdens je menstruatie. Ook dat helpt.