Hindoeïsme en menstruatie

Het Hindoeïsme is eigenlijk niet één religie, maar wordt gevormd door verschillende oude Indiase godsdiensten. Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma.

Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Qua praktijken en filosofieën omvat het hindoeïsme een breed scala van wetten en voorschriften. Rites of rituelen spelen een belangrijke rol.

Van de bijna 1,2 miljard mensen tellende bevolking van India wordt ruim 80% gerekend tot hindoe. In de rest van de wereld leven nog bijna 55 miljoen hindoes.

Kleinere hindoegemeenschappen komen verspreidt over de wereld voor. In Nederland leven ongeveer 200.000 hindoes. En in België wonen er ongeveer 15.000 tot 20.000.

Het begint als een feestje

Hindoes vieren de eerste menstruatie (menarche) van een meisje uitgebreid. De Ritusuddhi is het feest van de eerste menstruatie.
Ritu Kala Samskara is een andere naam voor dit feest.

Ritusuddhi is een van de vele overgangsrites. Daarna wordt het minder leuk. Want veel hindoes beschouwen een menstruerende vrouw als onrein.

Menstruerende vrouwen zijn onrein

Wat begon als een feestje verandert binnen het hindoeïsme snel. Menstruerende meisjes en vrouwen worden binnen het hindoeïsme beschouwt als onrein. Hetzelfde geldt voor vrouwen die pas bevallen zijn.

Niet alleen de vrouwen zijn onrein. Ook alles wat zij aanraken wordt onrein. Dit is directe aanleiding voor verschillende menstruatietaboes en versterkt menstruatie-armoede.

Deze veronderstellingen vormen ook de basis voor de Chhaupadi.

Verbod op de Chhaupadi

De Chhaupadi is het hindoeïstische gebruik in Nepal waarbij vrouwen tijdens hun menstruatie van de gemeenschap worden afgezonderd en geïsoleerd.

Menstruerende vrouwen en meiden worden beschouwd als onrein. Tijdens hun menstruatie mogen zij niet in huis verblijven. Vrouwen verblijven daarom tijdens de menstruatie in hutten en schuren.

Sinds 2005 geldt in Nepal een verbod op de Chhaupadi.

Menstruatietaboe

Door de hindoeïstische rituelen en onwetendheid is er in India dus een groot menstruatietaboe.

Als je een pak EcoFemme maandverband koopt, geef je er ook gelijk eentje aan een meisje op het Indiase platteland. Eco Femme geeft ook voorlichting aan Indiase meisjes en vrouwen.

Yoga en tantra

Ook de tradities van de yoga en de tantra vinden hun oorsprong in het hindoeïsme.

De Ashtanga traditie raadt vrouwen aan de eerste 3 dagen van de menstruatie geen yoga te doen. Toch zijn er ook yoga-oefeningen die juist helpen tegen menstruatieklachten.

Yoga kan ook helpen bij de bewustwording van je menstruatiecyclus.