Geslachtsziekten

Geslachtsziekten worden vaak s.o.a. genoemd. S.o.a. is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Via seksueel contact kun je een soa oplopen. Soa’s zijn besmettelijk. Je kunt drager van een soa zijn zonder dat het het zelf merkt. Als je besmet bent kun je de soa wel overdragen.

SOA’s kunnen leiden tot onvruchtbaarheid

De meeste soa zijn goed te genezen, maar een onbehandelde soa kan leiden tot gezondheidsproblemen en onvruchtbaarheid. Dit geldt helaas niet voor alle soa’s. Zo is bijvoorbeeld Aids, of een hiv-besmetting, (nog) niet te genezen.

Veilig vrijen voorkomt dat je een geslachtsziekte krijgt

Soa’s zijn te voorkomen door tijdens het vrijen een condoom te gebruiken. Daarom is het verstandig om altijd veilig te vrijen! Ook liklapjes en medische handschoenen kunnen tijdens het vrijen gebruikt worden om besmetting met een s.o.a. te voorkomen.

Jaarlijks lopen ruim 100.000 mensen een soa op

Naar schatting lopen elk jaar 100.000 mensen een soa op. De meest voorkomende soa zijn (op volgorde van het aantal besmettingen per jaar):

  1. Chlamydia
  2. Genitale wratten
  3. Herpes genitalis
  4. Gonorroe
  5. Hepatitis B
  6. Trichomonas
  7. Syfilis
  8. HIV / AIDS
  9. Gardnerella
  10. Schaamluis

Als je denkt dat je een soa hebt

Indien je na het hebben van ‘onveilig’ seksueel contact klachten krijgt die kunnen wijzen op een soa kun je het beste z.s.m, een bezoek aan de huisarts brengen. Geen enkele geslachtsziekte gaat vanzelf over. Daarom heeft uitstellen ook geen zin. De meest soa zijn goed te behandelen, hoe eerder de behandeling plaats vindt hoe kleiner de kans op gevolgen. Naast de huisarts kun je ook terecht bij GGD, een Soa-polikliniek of Rutger Stichting.

Soa opgelopen?

Sommige soa zijn te behandelen met medicijnen, waarvoor geen recept nodig is. Bestel hier anoniem je medicijnen voor een snelle behandeling!. Wij raden je aan altijd een arts te raadplegen voordat je start met een behandeling.

Soa Aids Nederland

Soa Aids Nederland is de interventiespecialist op het gebied van soa’s en hiv. Om efficiënter en effectiever te functioneren, werken Aidsfonds en Soa Aids Nederland vanuit één stichting (Stichting Aids Fonds – Stop Aids Now! – Soa Aids Nederland) met één gedeelde visie en strategie.