Geplaatst op 2 reacties

Goede voornemens; waarom mislukken ze toch zo vaak?

Samen sportenIeder jaar rond deze tijd maken veel mensen goede voornemens. Veel plannen richten zich op het verbeteren van de fysieke gesteldheid, zoals meer bewegen en stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 50% van de mensen die vol goede moed aan hun programma beginnen, binnen 3 maanden weer afhaken. Een belangrijke reden hiervoor is, dat de mentale component vaak niet wordt mee genomen in de plannen.

Gewicht verliezen? Zelfvertrouwen winnen?

Zo is ’gewicht verliezen’ niet alleen een kwestie van ‘minder eten en meer bewegen’. Het vaak negatieve zelfbeeld, in combinatie met een verwrongen schoonheidsideaal, zorgen voor een schier onmogelijke opgave. Als het al lukt met veel wilskracht om af te vallen, is het onderliggende probleem niet opgelost, waardoor terugval bijna onvermijdelijk is. En
iedere ‘mislukte’ poging ondermijnt het zelfvertrouwen van de betrokkenen nog verder. Wat dan weer aanleiding is voor een hernieuwde cyclus van afvallen en aankomen… .

Ook je psyche ‘moet’ je trainen…

Het gekke is dat iedereen snapt dat ie met het lezen van boeken over fietsen geen betere fietser wordt. Er zal regelmatig getraind moeten worden. Het rare is dat we geneigd zijn om aan te nemen dat kennis over (onze) mentale gesteldheid wel voldoende is om ‘het probleem’ aan te pakken. We volgen een workshop of we lezen een inspirerend boek en dat was het dan vaak. Terwijl het mijn ervaring is dat je ook je psyche, net als je lichaam moet trainen. Mits je iets duurzaam wilt veranderen natuurlijk.

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar rechtstreeks

Dus als je goede voornemens maakt; kijk ook eens wat je mentaal zou willen veranderen. En welke methode, om dit te gaan doen, bij je past. De kans dat je dan namelijk ook je fysieke doelstellingen haalt, neemt aanmerkelijk toe. En op zeker dat je bij een consequente aanpak van je ‘mentale fitheid’ ook prettiger in het leven komt te staan. En aangezien lichaam en geest echt één zijn, blijven ze elkaar positief beïnvloeden op deze manier. Overigens net als dat ze elkaar negatief beïnvloeden als je er niets aan doet… .

Wens iedereen veel succes met de uitvoering van zijn of haar gezondheidsplannen. Je mag me er altijd een keer vrijblijvend (en kosteloos) over consulteren per mail / Skype.

Hartelijke groet,

Peter Verbeek


Peter Verbeek combineert coaching en beweging. Als ondernemerscoach merkte hij dat coaching effectief is, maar dat als dit gecombineerd werd met een fysieke inspanning, het effect nog veel beter was en sneller bereikt kon worden. Ook voeding wordt bij zijn coaching betrokken. Kortom een holistische aanpak die zeker tot duurzaam resultaat zal leiden. http://www.peter-verbeek.nl/peter-verbeek/

Reacties zijn gesloten.