Geplaatst op

Euroscreen investeert 10 miljoen euro extra in onderzoek naar endometriose

Ongeveer 6% – 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft Yellow Ribbonendometriose. Endometriose geeft hevige menstruatiepijn en kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Euroscreen is een farmaceutisch, of beter biochemisch bedrijf dat onderzoek doet naar medicijnen op moleculaire niveau. Euroscreen is gevestigd in België en ontstaan als spin-off van de Vrije universiteit van Brussel. Het onderzoek van Euroscreen richt is o.a. op het reguleren van geslachtshormonen en het behandelen van vrouwenziekten.

Met deze extra 10 miljoen wil Euroscreen verder onderzoek doen naar het medicijn ESN-364. ESN-364 zou geschikt kunnen zijn als medicijn voor endometriose. Verder onderzoek moet leiden tot de registratie van ESN-364. Klinische tests moeten de verwachtingen rondom ESN-364 bevestigen in de behandeling van endometriose. Ook als ESN-364 een goed medicijn blijkt, zal het nog zeker tot 2018 duren voordat het op de markt komt.

ESN-364 is eigenlijk een molecuul. ESN-364 is antagonist voor de zogenaamde NK3-receptoren. Wat wil dat nu allemaal zeggen? Veel processen in ons lichaam worden gestuurd door stofjes (transmitters), die cellen aanzetten tot een actie. Cellen bevatten receptoren, komt een transmitter op een receptor, dan gaat zo’n cel bijvoorbeeld extra eiwitten aanmaken. Een antagonist lijkt op een transmitter. De antagonist kan op dezelfde receptor gaan zitten als de transmitter. De antagonist zet de cel echter niet aan tot actie. NK3-receptoren zitten o.a. op zenuwcellen in de hersenen. NK3-receptoren worden in verband gebracht met psychotische aandoeningen, maar ook bij het aanmaken van geslachtshormonen. Met ESN-364 kan de aanmaak van geslachtshormonen gereguleerd / geremd worden.

Deze geslachtshormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van Endometriose. De endometriosehaarden gedragen zich als baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatiecyclus groeien ze onder invloed van de eigen hormonen of gebruikte hormonen (zoals die in de anticonceptiepil zitten).

http://www.euroscreen.com/
http://www.endometriose.nl/